Нов проект: 300 лева стартова глоба за бурка, при всяко следващо нарушение – по хиляда

0
1384

Съветници от НФСБ в Пазарджик са подготвили нова промяна в наредбата, забраняваща дрехи, които скриват лицето на публични места

Съветниците от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) в Пазарджик подготвиха нов проект за носенето на бурки, съобщи DarikNews. Той идва на фона на часове разгорещено обсъждане на двата проекта за промени в Наредбата за обществения ред, забраняващи дрехи, които скриват лицето на публични места. Остава основната забрана за „носенето на публични места на облекло или части от облекло, което прикрива изцяло или отчасти лицето и/или пречи за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства“.

Направено е уточнение, че забраната важи за всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързана с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и на местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации или общодостъпни места. Както и в случай на придвижване, превоз и престой в пътни превозни средства.

Изключения: ако облеклото се налага по здравословни причини или от професионална необходимост, или ако е с временен характер за спортни, културни или други подобни прояви, както и за домовете на гражданите или в официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

Вариантът предвиждаше изключения да бъдат предвидени и при работа, за която Кодексът на труда регламентира специални защитни средства и за деца до 14 години при студ под 0 градуса. В тази част проектът на НФСБ понесе доста критики.

300 лева е глобата за първо нарушение. Началният размер е намален, след като в обсъждането бе прието, че 50 лева няма да имат дисциплиниращ ефект, а 500, колкото бе наказанието за първо неспазване, са по-трудно събираеми.

Санкцията за всяко следващо нарушение остава 1000 лева.

Отпадат обаче глобите за служители и институции, допуснали посетители с прикриващи лицето облекла, след като бе направена забележка, че не може те да носят отговорност за виновно поведение на други хора.

Все още не е ясно дали проектът ще бъде внесен в настоящия си вид на сесията на Общинския съвет на 27 април. В края на обсъждането участниците се споразумяха двата проекта да бъдат обединени в един, включващ положителните им страни и отговарящ на европейските норми.

Предложеният вариант на кмета Тодор Попов е по-предпазлив – той предвижда забрана само за общински и държавни институции и обекти. Според много от участниците в обсъждането в този си вид той е половинчат и няма да постигне очакваните резултати.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук