сряда, май 22, 2024
Google search engine
дом ПОСТОЯННИ 4 Няма опасност за жителите на евакуирания блок

Няма опасност за жителите на евакуирания блок

0
1147

Няма опасност за жителите на евакуирания блок в София. Това увери пред БНТ директорът на дирекция „Контрол по строителството” в Столична община Влади Калинов.

Припомняме, че 16-етажен жилищен блок в кв. „Сердика” бе евакуиран заради риск за жителите му. Евакуацията се е наложила заради напукана носеща стена между четвъртия и петия етаж на сградата. Конструктивните изменения са в резултат на ремонт в един от апартаментите.

Калинов обясни, че огледът е показал, че промени в конструкцията на сградата няма, но били установени малки пукнатини. Експертиза щяла да установява на какво се дължат те.

Проверката, която продължава, е разпоредена, след като силен трясък събудил младо семейство в неделя вечерта. Хората констатирали, че плочките им са се счупили, а дограмата на единия прозорец се е напукала. Каква е причината обаче все още не е ясно.

Архитект Влади Калинов посочи, че „Гражданска защита” и пожарната са извършили спешната евакуация. Хората са били навън около 30-40 минути, докато е траяла проверката, която е установила, че пряка опасност за тях няма. След като е установена причината за надигането на плочките, живеещите в блока са се прибрали по домовете си.

Калинов обясни, че плочките са се надигнали, тъй като са поставени без фуги. В такива случаи при всякакви напрежения те се отлепвали и надигали.

Влади Калинов обърна внимание, че това не е първият подобен случай. Той успокои, че няма никакво следствие по отношение на сигурността на сградата. По протежение на цялата сграда имало малки пукнатини, които са в резултат на течение на времето. Предстои днес да бъдат обследвани./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук