Няма сериозни щети по инфраструктурата в София

0
3426

Всички екипи бяха на терен от самото начало на поройния дъжд, който се изля над София в понеделник, 18 юни вечерта. Те реагираха изключително бързо и професионално. Не може 50 литра на квадратен метър да се поемат веднага и на момента, от която и да е канализация или шахта.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира дейностите по почистване на участъка от река Владайска при бул. „Сливница“ в столицата.

Над 1 500 сигнала са получени в понеделник, от които над 900 за наводнения на обществени и частни сгради. Само три сигнала са за паднали дървета в реките.

Към момента няма данни за сериозни щети по инфраструктурата. Няма данни и за сериозни проблеми на бул. „Тодор Каблешков“, докато ремонтът на бул. „България“ и бул. „Гоце Делчев“ тепърва предстои.

Проблеми с оттичането на вода не е имало, а там, където е имало, са свързани или с подземните нива на метростанциите, или с проблем в самата инфраструктура.

Фандъкова обясни, че въпреки голямото наводнение в метространциите, метрото не е спирало да се движи. Тя увери, че ще се огледат входовете на пострадалите от наводнението метростанции и ако има възможност, ще се изгради допълнителен праг или стъпало, който да пази от наводнения.

Столичният кмет изтъкна, че от все по-зачестилите дъждове, следствие от климатичните промени, сме свидетели, че най-важна е превенцията. Всяка година се почистват между 50 и 100 км речни корита на територията на цялата Столична община.

За тази година е заложено почистването на 85 км, което е финансирано от бюджета на СО само за 45 км. От тях вече 19 км са почистени.

Фандъкова отбеляза, че освен почистването на речните корита, ще се изградят и диги. За тази година са получени средства от Междуведомствената комисия до изграждането на дигата на река Лесновска, район Кремиковци. Освен това ще се финансира и ежегодно почистването на 500-метрови участъци на язовирните стени.

Столичният кмет призова българското общество да спазва превенцията по почистване и да не изхвърля отпадъци в отводнителните канали и шахти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук