Няма спрени милиарди от Брюксел за земеделие

0
212

Брюксел опроверга твърденията на БСП за спрени 1,1 млрд. лв. за земеделие. „Европейската комисия провежда редовни одити във всички страни членки, за да осигури правилното управление на европейските фондове“, заяви Даниел Росарио, говорител на ЕК за земеделието и развитие на селските райони. Така той отговори на запитвания на български медии за актуалното състояние на програмата.

„Плащанията продължават на регулярна основа, така както са планирани“, се казва още в съобщението на ЕК. В него е отбелязано, че плащанията по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения за тяхното приложение. Сумите, за които става въпрос, са много малка част от 2,3 милиарда евро, които България ще получи за развитие на селските райони в настоящия финансов период, уверяват от ЕК.

„Прекъсванията и отлаганията на плащания са временни мерки от превантивен характер, и ако не бъдат открити нередности, отложените суми ще бъдат изплатени на по-късен етап“, твърди Даниел Росарио.

Той пояснява, че в момента ЕК обсъжда въпроса с българските власти. „Ясна представа за размера на финансовите корекции, които могат да се наложат, ако въобще има такива, ще може да се получи само след като бъде завършена тази процедура“, заявява още говорителят на ЕК.

Проверка на „Труд“ установи, че става въпрос временни прекъсвания на плащанията за ВЕИ и биологично производство.

След шумния вчерашен скандал между депутатите от ГЕРБ и БСП, който продължи около 40 минути в парламента пристигна земеделският министър Десислава Танева. Тя определи твърденията на левицата за лъжа. „Няма успял общественик, записал се в нашата история, чието управление, мото и манталитет са основани на отрицанието и на лошата енергия“, предупреди Танева и призова партийните интереси да не бъдат поставяни над тези на България.

Скандал в парламента

Скандала спрени ли са 1,1 млрд. лв. за земеделие от Брюксел депутатите бързо превърнаха в политически.

„Сключихте сделка с дявола, за да останете на власт. При вас всичко е наопаки“, обвини БСП Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя припомни протестите срещу кабинета „Орешарски“ и щурма на „белия автобус“ преди две години.

„В момента проблемът на България се казва правителство на Бойко Борисов. От тая работа няма излизане. Бъдещето е черно, докато вие сте начело на държавата“, отговори Корнелия Нинова.

Премиерът Бойко Борисов: Как може да градят политика върху лъжа?

„Не мога да разбера тая омраза, която те кара да градиш политика на базата на лъжата и да я тиражираш всеки ден“, заяви по време на правителственото заседание Бойко Борисов. Така той коментира информацията за спрените пари, която бе разпространена от БСП.

„Това е просто безотговорно. Сигурно ако на тях им дадат право в Брюксел, първи те ще спрат фондовете за България, само да е зле кабинетът в момента“, допълни министър-председателят.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че програмата е приключила в края на 2015 година и затова няма как сега да се спира нещо от нея./труд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук