Обединявайки се Партия „Народен съюз“ намира онази формула, която ще осигури стабилност на политическата сцена

0
1395

На 09 април 2016 г. в зала 3 на НДК се проведе 41-ви конгрес на Земеделски народен съюз. Над 1200 делегати и официални гости сред които бяха лидерите на ПП АБВ Георги Първанов, на ПП ‚ВМРО“ Красимир Каракачанов, на ПП „БДЦ“ д-р Красимира Ковачка, Слави Бинев народен представител и много други уважиха събитието.

След отчет на Румен Йончев, председател на партията, делегатите взеха решение за обединяване на няколко различни политически формации и граждански сдружения с цел по- активно участие на граждани в политиката чрез експертни групи, които да имат ключова роля във взимането на политическите решения в партията. Така Народен съюз ще работи върху система интегрираща хора, които не искат да членуват официално в партии, но все пак да имат възможност да отстояват своята активна гражданска позиция и да имат основополагащ глас в развитието на политическия живот не само в партията, но и в държавата.Така всички делегати гласуваха единодушно за прерастването в единен политически субект Народен съюз.

Румен Йончев, досегашен лидер на ЗНС и народен представител в 43-тото Народно събрание беше избран за председател на новата партия, а Светлин Танчевосновател на гражданското сдружение „Бъдеще и развитие за България” стана председател на гражданския съвет към партията и председател на нейния управителен съвет. Същевременно той остава съпредседател на парламентарната група в 43-тото НС.

По време на конгреса Румен Йончев заяви: „ Днешният конгрес е едно изпълнение на ангажимента, който поехме към избирателите на Народен съюз – да направим следващата стъпка към единна политическа формация. Нашата политическа формула е отворена към всички, които смятат, че политиката е занимание в полза на хората и поради това е достойно за уважение. Такива почтени хора, партии, граждански и обществени организации са добре дошли в Народен съюз и той принадлежи на тях.

Днес ние даваме нов тласък в развитието на едно истински уникално българско и народно политическо движение, основано на идеята, че народа трябва да бъде автор на политическите решения, а партиите са само трансмисия. Лидерството в политиката е важно, но е възможно само когато е основано на идеи споделени от много хора.

Народен съюз идва, за да върне политиката в нормалното и русло, да върне политическия диалог, като основно средство за решаване на проблемите на страната и това може да се случи в центъра на политическото пространство.“

В ръководството на Народен съюз, като заместник-председатели бяха предложени и одобрени депутатите Явор Хайтов, който е и заместник-председател на Народното събрание и Георги Ковачев. Една дама, доказала се с лидерски и организационни качества в БАСТА – Мария Кунина е третият заместник на Йончев. За организационен секретар бе избран Хранимир Генчев.

Целите, за които ще се бори новата партия, са

– Повече граждани в политическия живот;

– Насърчаване на малкия и среден семеен бизнес, предприемачество;

– Икономически просперитет и устойчиво развитие на Р. България;

– Въвеждане на електронно управление;

– Намаляване на лицензионни режими;

– Утвърждаване на авторитета на България както на европейско, така и на световно ниво.

На последно място, но не и по-важност вярваме, че инвестициите в образованието са една от най-важните предпоставки да изтеглим България напред и да вървим достойно редом с останалите европейски държави. Доброто образование е единствения начин хората да имат собствено мнение, да знаят как искат да живеят, къде искат да отидат и как да развиват своя бизнес. Възвръщаемостта, чрез инвестиции в качествено образование може да бъде вдигната седемкратно. Реален пример за това е проучване на Мейнския университет в Америка, който доказва, че всеки долар, инвестиран в качествено образование, не само носи ползи за студента или ученика, но и възвръщаемост от 7 долара за държавата. За съжаление в България сме далеч дори от средноевропейските нива на инвестиции в тази област с 2-та % от БВП, които заделяме в сравнение със средноевропейското ниво от 4%.

Народен съюз се позиционира в центъра на политическото пространство и ще продължи да работи за разширяване с участието на още много сродни политически сили.

„Създаваме тази партия със силна гражданска квота като алтернатива за налагане на идеите и популяризиране на общите виждания. Събираме се хора с авторитет, за да извършим реформите в страната, които да поставят достойно България на реалната европейска сцена. Само по този начин може да спрем корупцията и да създадем квалифицирана държавна администрация в полза на хората, която да освободи и насърчи творчеството на нацията ни, съответно да предостави по благоприятна бизнес среда, която ще намали безработицата, и ще създаде спокойствие на гражданите. Ние сме за смяна на политическото статукво и за борба с политическата олигархия. Ние желаем да управляваме с единствената цел да сме в полза на обществото“ , обяви Светлин Танчев председател на гражданския съвет на ПП „Народен съюз“

„Можем да намерим много неща, които да ни разграничават с всеки субект на политическата сцена, но нашата идея е да намерим онази формула, която ще осигури стабилност в държавата“, допълни Танчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук