Общинарите в Плевен вече с таблети за 20 хил. лева

0
1238

Заседанията в общинския съвет в Плевен стават напълно електронизирани. Съветниците вече имат таблети, ще бъде внедрена система като в НС. Безхартиен модел на работа влиза в сила за Общинския съвет на Плевен. На сесията на 26 май всичките 41 общински съветници получиха служебни таблети с активирана карта за интернет, за да ги използват в работата си. Това е първата стъпка към новия модел на работа в местния парламент.

„Безхартиените заседания на Общински съвет – Плевен ще станат изцяло факт до края на годината. Част от нужната за тази цел техника вече е закупена, очаквам до лятото новата система да бъде и напълно внедрена. Това ще позволи съветниците да работят изцяло с таблети и да се приключи с раздаването на материалите за сесия на хартия в огромни пликове“, обяви председателят на Общинския съвет, Мартин Митев. Той обясни, че при новия модел на работа всеки един от съветниците ще има достъп до материалите само в електронен вариант.

Така ще бъде по-удобно, ще има и екологичен ефект, защото ще се пести използването на хартия, коментира Мартин Митев. От безхартиената система ще се възползват и медиите, които ще получат акаунти за достъп до материалите за всяка сесия.

„Към момента, в зависимост от обема материали за сесиите, средно на месец от общинския бюджет се харчат между 800 лв. и 1 000 лв. Има месеци, когато се правят до 25 000 ксерокопия, при отчети и програми сме стигали и до 60 000 ксерокопия месечно. Като средства това са около 1 000 лв. за хартия всеки месец“, обяви на пресконференция в пресклуба на БТА Мартин Митев.

Той съобщи, че инвестицията във връзка с новия модел на работа в Общинския съвет ще бъде общо около 20 000 лв., които ще бъдат разсрочени във времето. На този етап вече са осигурени таблетите за съветниците. Таблетите са безплатни и са подарък за местния парламент във връзка с въвеждането на безхартиения модел на работа.

Закупен е и работи високоскоростен документен скенер, който е на стойност около 2 000 лв. Предстои да бъде закупен и сървър за Общинския съвет, също със стойност около 2 000 лв., и най-важното – софтуерът, който ще управлява цялата система. „Към момента цената на този софтуер е малко под 16 000 лв. Водим преговори с фирмата доставчик за разсрочване на тази сума за максимално възможен период от време. Става дума за работеща система, която е внедрена в много общински съвети, включително и в Народното събрание“, обясни председателят на ОбС – Плевен.

Въвеждането на безхартиени заседания в местния парламент на Плевен е свързано и с промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Плевен, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2015-2019 г. Промените предстои да бъдат гласувани от съветниците на следващо им редовно заседание в края на юни./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук