Общината проверява Дома за хора с умствена изостаналост в „Качулка”

0
1149

Във връзка с множество сигнали, свързани с Дома за възрастни хора с умствена изостаналост в селище „Качулка”, със заповед на кмета на Сливен Стефан Радев от 20 януари, е направена проверка, съобщиха от общинска администрация. На директора Злати Стоянов е връчен протоколът на комисията за констатираните пропуски и е поискано писмено обяснение от него. Това съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Кметът поясни, че има констатирани нарушения на финансовата дисциплина и на организацията в Дома.

„Анализираме доклада и ще решим дали да правим допълнителни проверки, или да сезираме други финансови контролни органи, за случаи, в които ние нямаме правомощия. Тежка е обстановката там, трудно се намират квалифицирани кадри да работят с тези хора. Това изхабява емоционално и изнервя, затова има много сигнали и сме в непрекъснати проверки. Не разполагаме с възможност да предлагаме атрактивни възнаграждения. Ограничени сме от това, което отпуска държавата, но колкото и да е трудно, трябва да се работи. Проверката не включва смяна на директора“, отговори кметът Радев.

Дом за възрастни хора с умствена изостаналост (мъже и жени) селище „Качулка“ – до сливенското село Бяла е специализирана институция, делегирана държавна дейност. Капацитетът от 240 места е запълнен. В институцията работят 14 медицински сестри, едната длъжност е за фелдшер. Има осигурено 24- часово медицинско обслужване. Потребителите са настанени по двама и трима в два пететажни блока в стая със самостоятелен санитарен възел, който е оборудван с необходимите помощно – технически средства за хора с увреждания.

Във всеки блок има медицинско лице. Потребителите имат личен лекар. Лежащо болните се обслужват на място. Домът не разполага с линейка, но общината е предоставила микробус за нуждите на потребителите, както и за извозване на персонала до населените им места. Предстои предоставяне на още едно превозно средство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук