Общини за Гинес

0
1284

Книгата за рекорди на Гинес събира в себе си информация за постижения от всякакъв характер. От най-логичните, през най-епичните до най-нелепите. Родните общини има с какво да се гордеят в това отношение, а част от рекордите ни са наистина впечатляващи.

Най-дългата пейка в света е в Пазарджик guiness-pzd

 

На 1 юни 2011 г. в Пазарджик бе открита пейката, която кандидатства за най-дългата в света. На церемонията пристига и екип от Книгата за рекордите на Гинес, но съоръжението не беше официално признато за най-дългото заради масичките между отделните части.
Пейката е дълга 1011 метра и на нея могат да седнат едновременно 2020 човека. Официално най-дългите пейки в света са в Полша и Япония съответно по 613 метра и 461 метра.

900 чешми в Сатовчаguiness-satovcha

 

Над 900 чешми и обособени кътове за отдих са построени в района на община Сатовча. Традиция тук е в летния период да се организират срещи на чист въздух и студена вода от близки и приятели. Общинският съвет в общината взима решение първата събота на месец юли да бъде Ден на чешмата и семейството.
Община Сатовча кандидатства за „Книгата на рекордите Гинес“ със своите над 900 чешми. Те отдавна са преброени в присъствието на нотариус. Предстои обаче това да направи и съдия. Ще се изготвят констативни протоколи, които ще се изпратят в централата на „Гинес“ в Лондон. Тук се градят чешми, за да остане знак за даден род или човек, обясняват местните хора.

Една сватба – три рекорда

guiness-svatbaТри рекорда за Гинес бяха поставени по време на лудогорския събор край Разград. Над 3000 души облечени в народни носии участваха във възстановка на традиционна тракийска сватба. Младоженци станаха двойка от Нова Загора.
Трите рекорда, които бяха регистрирани, са за най-многолюдна сватба – с цели 3009 гости от цялата страна, 960-метровата трапеза стана най-дългата сватбена маса на Балканите, а сватбарите бяха нагостени с 2 тона агнешки курбан, сготвен по домашна тракийска рецепта. Гостите се хранеха от 1000 глинени купи с 1500 дървени лъжици, които лично булката бе гравирала за гостите. Приготвени бяха 12 печени агнета, 3000 питки хляб, 300 погачи, 600 килограма сирене и кашкавал, седем казана с боб по хайдушки и около половин тон вино. За да бъде автентичен ритуалът, 52 медни чана заедно със седем каба гайди озвучиха местността.

Цял град играе табла в Албена

654-има души играха на едно място табла в Албена в продължение на 60 минути, без да стават от местата си. Така още един роден град има рекорд на Гинес. Опитът за нов световен рекорд за най-много играещи табла на едно място в рамките на 1 час се проведе в спортната зала на Албена, а участниците бяха българи от всички краища на страната, румънци, германци, руснаци. Най-млад сред играчите бе Дамян Димитров на 4 години.

Той седна срещу майка си Галина, а таткото Антон Димитров бе пристигнал по-рано и бе заел позиция на друга маса. Дамян стоически издържа през целия един час игра, без да стане от мястото си, каквото беше условието за рекорда. Най-възрастният участник в рекорда има опит с играта на табла вече 70 години. 88-годишният Борис Горанов е самолетен техник и не даде шанс на значително по-младия си съперник.

ДНК верига във Варна

guiness-varnaВарна държи рекорд за най-голямата ДНК верига (на снимката горе), съставена от хора. 4000 души се събраха на Южния плаж в морската ни столица, за да образуват историческата човешка верига. Поставянето на рекорда бе заснето и с дрон. Българската идентичност беше изразена чрез трикольора, който се преплете във въглеродни връзки, които свързват двете вериги. Организатор на събитието е Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна. За събитието във Варна пристига съдия от Лондон, който проследи отблизо случващото се на Южния плаж.
Предходният рекорд за най-голяма ДНК верига, съставена от хора, принадлежеше на Турция. Веригата е била образувана от 3034 души в Анкара през 2013 г. В поставянето на рекорда за Гинес се включиха български певци и музиканти, които забавляваха присъстващите с хитовете си./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук