Обявен е жълт код за опасно време в цялата страна

0
67

Жълт код за обилни валежи е обявен за цялата страна на 8 октомври от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Очаква се да паднат валежи от 25-35 мм на квадратен метър, в планинските райони са възможни и повече. Дъждът ще продължи и през нощта срещу събота.

За Черноморското крайбрежие важи в сила и жълт код за вълнение на морето. В сила е жълт код и за силен вятър.

През нощта и утре над страната ще бъде облачно, дъждовно и ветровито. Започналите от запад валежи ще продължат и до вечерта ще са повсеместни, на места в Западна и Централна България количествата ще са значителни. Ще духа умерен, по поречието на Дунав и в Източна България – временно силен вятър от изток-североизток. Температурите ще са без съществен дневен ход. Минималните температури са между 8° и 13°, а максималните – между 11° и 16°.

Над Черноморието ще бъде облачно, ветровито, а след обяд и привечер – и с валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 14° и 17°. Температурата на морската вода е 17° – 19°. Вълнението на морето ще бъде 3 – 4 бала.

Над планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи от дъжд. Над около 1600 метра валежите ще са от сняг и по върховете ще се образува снежна покривка. В масивите от Западна България и Предбалкана количествата ще са значителни. Ще духа силен до бурен изток-североизточен вятър, който привечер по високите и открити части ще се ориентира от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 2°.

Какво ще е времето през октомври

През почивните дни и в началото на следващата седмица времето ще остане предимно облачно. Валежите ще продължат, през нощта срещу събота и в събота вече и на отделни места в Източна България ще има значителни количества; в неделя валежите ще са главно в западната половина от страната, а в понеделник – повсеместни, по-съществени на изток. Вятърът ще е най-често умерен, в Северна България и източните райони временно силен, до края на седмицата – от източната четвърт, в понеделник ще се обърне от запад-северозапад и ще се усили.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук