Огледало за наивници… срещу Пеевски

0
68

„Виждали ли сте стаи с криви огледала? Такива, в които като се огледаш, изглеждаш силно променен – или твърде пълен, или слаб, но винаги образът ти е изкривен. Най-големите атракции в тези стаи са огледалата, които обръщат реалността с главата надолу. Уж си здраво стъпил на земята, а като се огледаш – краката ти са във въздуха.

Точно така изглеждат в последното десетилетие статиите, които през определен период от време се появяват за България в иначе авторитетното немско издание „Шпигел“ („Огледало“ от немски език – б.р.). Когато ги чете, човек започва да се чуди дали е живял в последните 10 години в същата страна, за която се говори в статията. Картината е силно апокалиптична – страната е описана като потънала в корупция, свободата на словото е смазана, а хората живеят по-зле от поданиците на някой африкански диктатор. В тях задължително поне с едно изречение, но като основен лош герой присъства и депутатът от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски”.

Написаното до тук ви звучи познато, нали?

И сте напълно прави. Горният текст е писан в началото на януари тази година, когато немското издание за пореден път беше впрегнато във войната срещу Пеевски. Ама си звучи същото като и днес. Както звучи поредния поръчков материал на медията срещу България.

Всъщност не цялото издание, а един фрийленсър, който има дебели контакти с „добрия“ олигарх Иво Прокопиев и изданията му у нас и затова едва ли има учудени, че когато го напъне нуждата Прокопиев се сеща за добрия си приятел Кено Версак – роден в бившата ГДР, журналист на свободна практика, силно повлиян от идеологиите на спекуланта с унгарски произход Джордж Сорос. Именно в Унгария Версак е посочен от местните медии и неправителствени организации като един от верните хора на милиардера филантроп, който гради негативен имидж на страната, отказала да следва политиката на Сорос. Като защитници на Версак през 2018 г. се изявяват пък печално известните у нас „Репортери без граници“.

И оттук кълбото започва да се разплита – организацията, която уж се бори за правата на журналистите, всъщност от години е

по-скоро пресцентър на подсъдими родни олигарси

като Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев и верния им ортак Сашо Дончев. „Репортерите“ без свян ретранслират защитните и обвинителните тези на сенчестите босове, представяйки ги за единствената и неопровержима истина. На този принцип работят и задграничните фриленсъри, които неизменно следват интересите на организацията майка и нейните „партньори“ у нас.

Този път Версак е впрегнат да пише за протестите у нас и за героичната акция на Дървеното човече на каолиновия бос – Христо Иванов, който с гумена лодка „покори“ брега край Росенец в името на олигархията. Та, ако хванете да прочетете статията на Версак, може би много ще се учудите – просто все едно събитията за които пише са коренно различни от реално случилите се у нас. Така например според Версак „Ахмед Доган освен основен балансьор в много правителства и лидер на партия, която осигурява често властта, е и бивш агент на ДС“. Доколкото си спомняме ДПС не е в управлението на държавата от поне две правителства и като опозиционна партия редовно гласува срещу властта. Независимо, че написаното няма нищо общо с действителността, Версак явно има „правилната версия“, която ще зарадва олигарсите у нас.

Когато си си дал цената, трябва да си склонен

да пишеш всякакви глупости, за да зарадваш поръчителите си, пък дори после да ти цитират статията с присмех.

Друг любим цитат е следният: „Един от възпитаниците на Доган е депутатът Делян Пеевски, който контролира голяма част от българските медии. Той беше един от отговорните за най-големия банков фалит в постокмунистическа България през 2014 г., който вкара страната в тежка финансова криза“. Тук просто няма какво да кажем. Толкова много неистини има в тези две изречения, че се чудим как изобщо успя да ги събере в тях.

Г-н Версак, наясно ли сте избощо КОЙ предизвика финансовата криза в България? Знаете ли, че основният обвиняем по делото за най-голямата кражба в българската история е банкерът-беглец Цветан Василев, който за да избяга от правосъдието вече почти 6 години се крие в Белград, откъдето заради дебелите му руски връзки все още не е екстрадиран у нас? Знаете ли, че същият финансов мошенник разви своята пирамида благодарение на политическата подкрепа на задкулисния играч Иван Костов – бащата на престъпната приватизация у нас и създател на олигархичните кръгове в страната, активен участник в които е вашият поръчител Иво Прокопиев? Знаете ли, че

благодарение на усилията на Делян Пеевски

и още няколко депутата от ДПС в страната ни беше приет закон, чрез който фалираната КТБ успя да си върне 1,25 млрд. лв. от заграбеното от Василев и компания? Тоест без този закон дупката щеше да е над 5,6 млрд. лв. – пари източени от вложителите и държавния бюджет, който трябваше да покрие дупката от огромния грабеж на Василев и приятелите му?

Заради това Пеевски е основен трън в петата на подсъдимите олигарси у нас, които не се скъпят да плащат солено, за да градят най-черен образ на народния представител. Пък и на страната ни, която „си позволява“ да търси от отрочетата на ДС и тъмносиния ментор Иван Костов възмездие за аферите и грабежите им. Разбира се, има съвсем логично обяснение за това изкривено отражение на страната ни и то се крие в отговора на въпроса кой държи огледалото и го върти, както му е изгодно.

Всичко това обаче няма да го прочетете нито в „Шпигел“, нито в „свободните медии“ на подсъдимите босове. За вас те имат едно обърнато огледало, в което отразяват истината такава, каквото искат да бъде – със запушена уста и подвластна на интересите им.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук