Ограничения за движение по пътищата в цялата страната покрай Великден

0
9969

В последния работен ден преди четирите почивни дни за Великден – 5 април, четвъртък, се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътища в страната. 

Ограниченията важат от 16 до 20 часа. Същите ограничения ще важат и за последния почивен ден – 9 април, понеделник, информира Агенция „Пътна инфраструктура“.

Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните пътни направления:

  • автомагистралите;
  • път I-1 с. Ребърково – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;
  • път I-1 – етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград – ГКПП „Кулата“;
  • път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен;
  • път I-5 Русе – Велико Търново;
  • път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;
  • път I-9 Варна – Бургас;
  • път II-18 Околовръстен път на град София;
  • път II-99 Бургас – Царево.

Ограниченията не важат за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

Източник: АПИ

По време на Великденските празници ремонтни дейности няма да се извършват, за да не се затруднява трафикът и шофьорите да пътуват спокойно. Ще се предприемат само спешни и неотложни дейности, свързани с безопасността на движение при необходимост.

С ограниченията властите целят да повишат безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. АПИ съветва шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.

Основни препоръки за безопасно движение по пътищата по време на Великденските празници:

  1. Преди пътуването прегледайте основно изправността на автомобила си! Проверете спирачната система, маслото, гумите и светлините.
  2. Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! Не поставяйте предварително час за пристигане!
  3. Не сядайте зад волана след употреба на алкохол!
  4. Винаги поставяйте предпазните колани!
  5. Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!
  6. Шофирайте винаги със съобразена скорост!
  7. Не губете търпение и не предприемайте рисковани маневри! В колона винаги се съобразявайте със скоростта на останалите. При попадане в неподвижна колона в тунел – изгасете двигателя!
  8. При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта!

Бъдете особено предпазливи за неравностите по пътното платно! След зимния сезон е възможно влошаване състоянието на пътните настилки.

Припомняме, властите съветват гражданите, които плануват да пътуват извън страната, да не използват само големите ГКПП-та, а и по-малките пунктове с цел по-бързо преминаване. Във връзка с предстоящите почивни дни е създадена организация от МВР за активно присъствие на служители от пътна полиция на всички места и входно-изходни артерии на големите градове, главните пътища и автомагистралите и местата с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

По време на почивните дни ще се работи със специализирани полицейски операции по направление – установяване на водачи, употребили алкохол, наркотични веществаи техните аналози, както и за неправоспособни водачи.

Също така е създадена организация всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта да работят през цялото време на празниците за установяване на нарушители по Закона за движение по пътищата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук