Огромни декори затиснаха сценични работници

0
1169

Силен порив на вятъра срутил една от кулисите

Огромни декори затиснаха двама сценични работници от Софийската опера ден преди откриването на грандиозния фестивал „Опера на върховете“, който започна на 5 август вечерта сред естествения декор на Белоградчишките скали. Силен порив на вятъра срутил една от кулисите, която паднала върху мъжете, които строели поръчаната от Италия сцена. Тежкият инцидент е станал към 11:20 часа в четвъртък в крепостта „Калето”, съобщиха от полицията във Видин.

Колеги на пострадалите работници бързо ги освободили от тежестта на грамадното съоръжение и се обадили на горещия телефон 112. Двамата са закарани до видинската болница „Света Петка”, където са прегледани и са им направени изследвания. Според лекарите животът им е вън от опасност. Единият работник е оставен за лечение в хирургията. Той е със счупени ребра и фрактура на лявата ръка. Другият е с фрактура на лумбален прешлен. Решил да се прибере в столицата, за да се консултира с личния си лекар.Опера Белоградчик 2

Около 190 работници работят на голямата открита сцена при Белоградчишките скали. Според шефа на Инспекцията по труда във Видин Илиян Митов пострадалите имат трудови договори и са осигурени от фирмата, която ги е наела да сглобяват сцената. Инспекцията води разследване на трудовата злополука. Резултатите от нея ще станат ясни след седмица.

От петък до неделя вечерта природният феномен при Белоградчик става естествен декор за оперите „Тоска” и „Турандот” на Джакомо Пучини и балета „Лебедово езеро” на Чайковски. Новаторската идея е на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов. По думите му сред магическата красота на Белоградчишките скали ценителите на оперното изкуство ще имат възможността по друг начин да усетят любимите си произведения. За целта на територията на древната крепост „Калето“ е издигна сцена и трибуна с близо 600 места.

Билетите, на стойност от 15 до 40 лв., са продадени за две седмици. Талони са си купили и почитатели на операта от Сърбия, Румъния и Македония, разкриха от общината в Белоградчик, която е домакин на най-голямото културно събитие в региона това лято./монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук