Ожесточени сблъсъци в Дамаск

0
1488

Тежки сблъсъци разтърсиха източните квартали на сирийската столица, след като бунтовници и екстремисти се опитаха да проправят своя път в центъра на града с изненадващо нападение срещу правителствените сили.

Атаката идва само дни преди в Женева да се проведе нов кръг мирни преговори с посредничеството на ООН. Те целят да се сложи край на 6-годишната война в Сирия.

Бунтовниците и правителствените сили се споразумяха за прекратяване на военните действия в цялата страна през декември, но боевете продължават в по-голямата част от нея, включително и в столицата.

Обстрел и снайперистки огън се чува в целия Дамаск, като бунтовническите фракции, свързани с бившия филиал на „Ал Кайда“ – Фронт „Фатех ал Шам“, предприеха атака срещу позиции на режима в източната част на града.

Атаката започна рано през деня с две коли бомби и няколко атентатори самоубийци в квартал „Джобар“, обясни ръководителят на Сирийския център за човешките права Рами Абдел Рахман.

Бунтовниците са превзели няколко сгради в квартала и са напреднали към близкия площад „Абасид“. Те са превзели част от голяма автогара и са стреляли с ракети по няколко квартала.

Военни самолети на режима са уцелили бунтовнически позиции, като от сутринта са извършили над 30 въздушни удара, допълни Рахман.

Държавната телевизия отрече, че бунтовнически групи са навлезли в района на „Абасид“, въпреки че съобщава, че армията успешно е „блокирала атака на терористите по военни точки и жилищни сгради в Джобар“. Телевизията излъчи кадри от площад „Абасид“, който обикновено гъмжи от дейност, но сега е празен, тъй като армията е наредила на жителите да не излизат.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук