Окончателно: Арест до пращане в Гърция на замесен в убийството на Ани в Атина

0
1381

Апелативният съд в Търново остави за постоянно в ареста 30-годишния Незиф Ахмедов, който бе задържан като съучастник в зверското убийство на 4-годишната Ани в Атина. Магистратите потвърдиха определението на Окръжния съд в Габрово, с което на Незиф е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ с цел осигуряване участието му в изпълнение на Европейска заповед за арест от Гърция.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Служебният му защитник Георги Минков настоя той да чака решението за екстрадиция под домашен арест. „Нито е опасен, нито се укрива, дал е показания по това дело. Минал е полиграф по собствено желание. По думите му е разпитван часове наред и не е имало никакво съмнение за съучастие“, обясни защитникът. Според прокуратурата са налице всички основания мярката на Незиф Ахмедов да не бъде променяна с по-лека, тъй като има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.

Ден по-рано окръжният съд в Габрово разреши предаването на Незиф Ахмедов на властите в Гърция, но решението не е окончателно и също може да се обжалва. Мъжът е обвинен в съучастие в садистичното убийство на 4-годишната Ани Борисова, извършено през април м.г.. Тогава бащата на детето Станислав Бакърджиев го насече, свари телцето му и го изхвърли в контейнер, а в последвие родителите го обявиха за изчезнало. За зверството разказа пред българските власти именно Незиф, който живеел в квартирата на приятеля си в Атина. В последствие разследването откри следи от Незиф на местопрестъплението и на 11 септември 2015 година от Апелативната прокуратура в Атина бе издадена Европейска заповед за арест и предаване на българския гражданин.
Тя е с цел провеждане на наказателно преследване срещу Незиф Ахмедов за умишлено убийство на малолетно дете, извършено в съучастие с друго лице, гавра с трупа и незаконно ползване на оръжие.

Обвинителният акт във връзка с убийството на Ани Борисова, влиза в съда. Той е с обем от 51 страници.

На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени бащата Станислав Бакърджиев и приятеля му Назиф Ахмедов, за когото са събрани доказателства, че е присъствал в жилището по време на убийството. Пред съда ще застане и майката на Ани, 25-годишната Димитрина Борисова с обвинение за излагане на риск на непълнолетен, от който риск е настъпила смъртта, като в същото време съдиите отчитат факта, че същата не е знаела какво става с дъщеря й. За лъжесвидетелство ще дава показания 60-годишния гръцки гражданин, при който двамата родители бяха отседнали докато “издирваха” дъщеря си./БГДНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук