ОКОНЧАТЕЛНО! Германия спира социалните помощи за чужденци

0
1225
Няма да се допуска граждани от други страни на ЕС, които не са работили в Германия, да кандидатстват за обезщетение при безработица през първите 5 г. престой.

Германското правителство одобри днес такъв закон. Планът на министъра на труда Андреа Налес трябва да бъде одобрен от парламента, за да влезе в сила, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

С новия закон ще се спестят милиарди евро на местните власти. Необходимостта от него възникна, след като през 2015 г. и 2016 г. федерален съд постанови, че неработещи граждани на Европейския съюз имат право на социални помощи след шестмесечен престой в Германия.

Преди това съдебно решение граждани на други страни от ЕС нямаха право на такива помощи. Дясноцентристкото правителство на канцлера Ангела Меркел предприема редица стъпки, за да спре поредицата поражения, които му бяха нанесени от антиимигрантстката партия „Алтернатива за Германия“ заради нарастващото разочарование от вълната бежанци и други мигранти.

Новият закон ще спре достъпа на граждани на ЕС, които не работят в Германия, до социални помощи или обезщетения за безработица, ако не са живели в страната поне пет години.

Представители на властите обясниха, че промяната цели да гарантира, че дошлите в Германия си търсят работа активно, а не преживяват от помощи.

По данни на германското Бюро по труда през януари 2016 г общо 440 000 чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия.

Полските граждани представляват най-многобройната група – с 92 000 души. След тях са италианците със 72 000. А на трето и четвърто място се нареждат българите и румънците – със съответно 71 000 и 57 000 души, получаващи социални помощи в Германия. На пето място са гърците – с 46 000./ПИК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук