Окончателно: 7 г. затвор за граничарят, прегазил бебе

0
369

Върховният касационен съд потвърди 7-годишната присъда на граничния полицай Костадин Стоянов, който прегази бебе в село Крушевац. През август Бургаският апелативен съд намали присъдата на Стоянов от 11 г. на 7 г. лишаване от свобода. Той бе обвиняем затова, че на 11 септември 2014 г., след употреба на алкохол и канабис, прегази 11-месечното бебе Красимира на тротоара в созополското с. Крушевец. Граничарят бе признат за невинен по обвинението, че е блъснал детето на пешеходна пътека, каквато бе първоначалната версия.

Костадин СтояновСъдът намали и наложеното на граничния полицай наказание – лишаване от право да управлява моторно превозно средство, от 13 г. на 9 г. Решаващо за Апелативния съд да намали наказанието е фактът, че Стоянов е употребил алкохол малко над границата на допустимата норма.
Делото пред ВКС е образувано по жалби на подсъдимия Костадин Стоянов и частните обвинители Красимир Кънев и Нонка Борисова – родители на жертвата.
Според съдебния състав законосъобразни и правилни са изводите за наличието в случая на квалифициращите обстоятелства „пияно състояние” и „след употреба на наркотични вещества”, които сочат на квалифициращия признак „особено тежък случай”.
„Неоснователно е оплакването за явна несправедливост на наказанието. Правилен е изводът на въззивния съд, че степента на обществената опасност на подсъдимия е по-висока, с оглед на вменените му задължения по контрол на спазването на законите в качеството му на служител на МВР“, гласят мотивите към присъдата./Монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук