ОЛЯХА СЕ! Човек на Ангел Найденов думнал с четвърт милион Военното!

0
1465

Военноокръжна прокуратура – София привлече към наказателна отговорност директор на дирекция в Министерство на отбраната за престъпление по служба. Държавното обвинение привлече като обвиняем Венислав Цанов – директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ /сега „Отбранителна аквизиция“/ в Министерство на отбраната за престъпление по служба, от което са настъпили вредни последици за министерството в размер на 259 773,78 лв. и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 282, ал.3, вр. с ал.2, вр. с ал.1 НК.
В качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение и възложител на обществена поръчка с предмет “Сключване на рамково споразумение за доставка на облекло за военнослужещи“, Цанов не изпълнил служебните си задължения и не издал решение за обявяване на класирането на участниците и не сключил споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, МО е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева.
Цанов е с мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 5 000 лв., вносима в 5 дневен срок от днес.
Разследването по делото продължава.
Венислав Цанов беше шеф на дирекцията по времето, когато Ангел Найденов беше министър на отбраната. Тогава назначението му беше спрягано като нарушение на правилата. Преди това постът е трансформиран от длъжност за военнослужещ в длъжност за цивилен. Цанов е назначен без конкурс от военния министър, вероятно защото в правителството на Станишев е бил началник на същата дирекция, която тогава се е водела „Управление на доставките“.

Източник: bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук