Омбудсманът Мая Манолова инспектира Сливенския женски затвор

0
1287

Доклад за състоянието на затворите у нас, спазване правата на лишените от свобода и предложения за законодателни промени за отстраняване на нередностите ще представи през следващата седмица националният омбудсман Мая Манолова. Това обяви Манолова при посещението си в Сливен, предаде „Фокус” – Сливен.

Днес тя извърши проверка в Сливенския женски затвор.

Според Манолова, са открити редица ограничения правата на лишените от свобода. Това са и лошата материална база в затворите, и изолацията и липсата на контакти със семействата на затворниците. Последното е особено характерно за Сливен, където се намира единственият в страната затвор за жени, нарушили закона. В женския затвор има и други проблеми – липсата на санитарни възли в килиите, режимът на топла на вода, недостигът на санитарни и хигиенни препарати.

В затвора има и цех, в който се изработва работно облекло, но той не изпълнява поръчки на министерството на правосъдието. Това се отнася и за другите затвори в страната, имащи възможност да извършват редица дейности, за които в момента се възлагат обществени поръчки на външни фирми.

Националният омбудсман даде в Сливен началото на кампанията за подпомагане на умни и талантливи деца от социално слаби семейства „В нашите ръце“. Мая Манолова връчи на възпитаника на Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, 12–годишният Дейвид Дечев, лаптоп.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук