ООН се опасява от сценарий с хакерска атака срещу ядрена централа

0
351

Кошмарен сценарий за хакерска атака срещу ядрена централа, при която да бъде освободено смъртоносно количество радиация, се превърна в тема на Съвета за сигурност на ООН

Темата беше повдигната от зам.-генералният секретар на ООН Ян Елиасън. Според Елиасън има данни, че различни терористични групировки търсят начин да се доберат до оръжия за масово унищожение и възможностите, които дават кибер пространството, могат да се превърнат в кошмар, пише The Washington Post. Зам.-генералният директор на ООН предупреди, че терористични групи вече са успявали да създадат хаос чрез кибератаки и хакерска атака срещу ядрена централа би означавала „кошмар“.

Освен кибератака, Елиасън посочи и опасността от разработката на нови технологии като 3D принтери по отношение на оръжията за масово унищожение. А Браян Финли, президент на центъра „Стимсън“ във Вашингтон, цитира данни за постоянна тенденция на увеличение на инцидентите с ядрени, химични и биологични технологии в цял свят. Той изрази опасение, че нелегалните трансфери на данни чрез интернет се превръщат в много сериозна заплаха по отношение на евентуално използване на оръжие за масово поразяване. На заседанието на СС на ООН бяха обсъдени различни варианти за спиране на разпространението на ядрени, химически и биологични оръжия. Единодушно СС на ООН се съгласи да бъде засилен мониторингът относно това какви мерки се вземат от държавите-членки на ООН, за да предотвратят възможността терористични групировки да се сдобият с оръжия за масово поразяване.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук