Освобождение: На този ден пред 138 години Русчук стана Русе

0
1170

На 20 февруари 1878г. руските войски тържествено влизат в Русчук под предводителството на генерал Тотлебен

138 години от Освобождението на Русе ще бъде тържествено отбелязано днес. Съорганизатори на събитията са Община Русе и Русенска Света митрополия. От 10:30 часа в Катедрален храм „Св. Троица” ще бъде отслужен благодарствен молебен, информира Арена медиа.

В 11:00 часа в Пантеона на Възрожденците ще се състои тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя.

Церемонията ще започне с встъпителни думи от проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе. Слово за празника ще произнесе кметът Пламен Стоилов. На церемонията ще присъства Татяна Грушко – Генерален консул на Русия в Русе, която ще поздрави присъстващите. Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум ще отслужи благодарствен молебен за извоюваната свобода. По традиция, институции, обществени организации и политически партии ще поднесат венци и цветя пред Вечния огън.

В програмата ще вземе участие Детско-девическият хор „Дунавски вълни” при Общински детски център за култура и изкуство с диригент Весела Тодорова, а водещ на церемонията ще бъде актьорът от ДТ „Сава Огнянов” Ивайло Ненов.

В 12.00 часа се очаква да бъдат предадени документите за дарение на църквата „Всех Святих“ на митрополията. Храмът се изгражда от 2007 година основно чрез дарения. Тя е пълно копие на съборения на 26 октомври 1975 година едноименен храм по нареждане на Градския народен съвет.

На 20 февруари 1878г. руските войски тържествено влизат в Русчук под предводителството на генерал Тотлебен, съпроводен от 200 офицери, една пехотна бригада с артилерия и 3 000 казаци, припомня Русе нюз.

Първи, към 9 часа сутринта, по шосето от град Бяла, водещо към предните укрепления на Русчук, се появил първият батальон на 128-ми Болховски пехотен полк. Малко след това пристигнал и командващият отряда генерал Е. И. Тотлебен, съпровождан от своя щаб. Генералът поздравил батальона на Болховския полк и се отправил към южния форт на крепостта (от към страната на Разградското шосе), където своевременно пристигнали 1-а бригада на 33-а пехотна дивизия и 12- и хусарски Ахтирски полк, които командвал генерал-майор Тимофеев.

Без име

Начело на тези части Едуард Иванович Тотлебен се насочил към крепостта Кадъ_Табия. Тук той бил посрещнат от Сюлейман-паша, който бил комендант на крепостта след изтеглянето Касерли Мехмед-паша, от турска почетна рота, оркестър и делегация от жителите на град Русе начело с епископ Климент Бранитски, със светско име Васил Друмев.Първи в града влезли батальон от 129-и Бесарабски пехотен полк и лейб-гвардейски Атамански полк, съпровождани от ликуващи българи. Пред църквата „Св. Троица“ руските войски били посрещнати от множество хора, а ген. Тотлебен – с хляб и сол.
Като единствено официално име е установено паралелното на Русчук българско име Русе.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук