Осем часа филми за Апостола в Русе

0
1214

Шест документални филма за Васил Левски ще гледат русенци утре, когато отбелязваме 145-годишнината от гибелта на великия българин. Инициативата е на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе съвместно с Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

Прожекциите ще са от 10:00 до 18:00 часа във фоайето на библиотеката. Напълно безплатно зрителите ще видят лентите „1872“, „Левски пред съда на Портата и на историята“, „Пътят на Левски“, „Седем педи над земята“, „Личните вещи на Васил Левски“ и „Лъвский – европеец в Българско“.

По инициатива на местната организация на ВМРО ще се състои факелно шествие, което ще тръгне утре в 17,30 часа от площад „Хан Кубрат“ и ще се насочи към Паметника на Свободата.

Традиционно на 19 февруари пред бюста на Апостола в двора на СУ „Васил Левски“ ще се положат венци и цветя. Русе е единственият по-голям град в страната, в който няма паметник на великия българин. В момента тече конкурс за проект на такъв монумент, който ще се извисява в Парка на възрожденците – мястото, където са погребани костите на много наши национални герои.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук