Османи: Първият ни приоритет е да изведем безопасно и останалите си граждани от Украйна

0
134

Още около 50 македонски граждани са в Украйна, 20 от тях са в Киев, останалите-в други украински градове, очаква се повечето от тях да бъдат евакуирани днес, информира на брифинг министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

„Семейство с петдневно бебе се намира в Харков, където се провеждат най-големите военни действия в момента. Ние сме в постоянна комуникация с тях. Те не можаха наистина да отговорят на нашия призив да напуснат Украйна, защото терминът за раждането беше няколко дни преди руската инвазия“, каза Османи, цитиран от БТА.

„Очакванията ни са, че обстоятелствата ще се влошат още повече, но и при такива обстоятелства трябва да намерим начини да евакуираме нашите граждани и това е нашият първи и най-важен приоритет да изведем всеки един от тях, но безопасно“, каза Османи.

Министърът на външните работи на Република Северна Македония отново призова македонските граждани, които са в Русия, да се върнат, ако нямат спешни задължения там, защото е възможно връщането в бъдеще да не е възможно, предупреди външният министър Буяр Османи.

„В Руската федерация има студенти, бизнесмени, хора, които са там на различни основания. Не предвиждаме пробиви в сигурността там, но изпратихме изявлението за напускане на страната поради факта, че затварянето на руското въздушно пространство ограничава възможността за търговски полети. Предупредихме гражданите, ако нямат някакви спешни дейности там, да се върнат в страната, защото утре може да попаднат в ситуация, в която да не могат да се върнат” – каза Османи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук