Основателят на Facebook Марк Зукърбърг влиза в съда!

0
1505

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг ще влезе в съдебната зала днес, за да даде показания по дело срещу компанията Oculus VR

Тя е съдената от компанията Zenimax с обвинението, че е базирала платформата си за виртуална реалност на крадени технологии, съобщава онлайн изданието VentureBeat, цитирано от Vesti.bg.

През 2014 г. Facebook придоби Oculus за 2 млрд. долара. Може би не изненадващо, Zenimax иска точно толкова като обезщетение за нанесени щети от Facebook и Oculus. Компанията заведе иска малко след придобиването на Oculus от Facebook, но делото започва едва сега.

Първоначално Facebook се е опитала да убеди съдията, че Зукърбърг няма за какво да бъде привикван да дава показания. Той обаче не се е съгласил и е поискал Зукърбърг да се появи в съдебната зала. След него тази седмица ще бъде повикан и съоснователят на Oculus Палмър Лъки.

Zenimax твърди, че ръководството на Oculus напълно съзнателно е откраднало нейния софтуер и търговски тайни, които е използвало в създаването на своята платформа за виртуална реалност. Според компанията това е станало чрез назначаването на Джон Кармак за главен технически директор. Преди това Кармак е бил служител на Zenimax и е ръководил компанията id Software, която е създател на популярните игри Doom и Quake.Според Zenimax Кармак е нарушил споразумението с бившия си работодател и е разкрил и използвал информация, която Oculus е приложила в платформата си. Адвокатите на компанията определят купуването на Oculus от Facebook като „най-големият технологичен обир в историята“.

Facebook от своя страна смята, че твърденията на Zenimax са неоснователни. Социалната мрежа контрира, че Zenimax просто е недоволна, че се е отказала да инвестира в Oculus, когато е имала тази възможност преди Oculus да стане нейна собственост. Зукърбърг ще трябва да коментира в детайли какво го е мотивирало да се съгласи на сделката, какви технологии са били използвани за очилата за виртуална реалност Oculus Rift и др. Повечето от тези подробности ще останат в тайна и ще бъдат разглеждани от съда при затворени врати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук