Отец Иван отваря духовно училище за момичета

0
914

В село Якимово ще бъде отворено духовно училище за момичета, съобщиха от общината. Идеята е на архимандрит Иван, известен повече като отец Иван от Нови хан, който е и основен негов организатор. Но и общината помага – тя вече е предоставила за нуждите на школото изоставена училищна сграда. Сега духовникът търси спонсори, с които да я ремонтират и превърнат в училище. Нужни са му 500 000 лв.

В училището ще се обучават момичета, които сега живеят в приюта „Свети Николай” в Нови хан или в колонията на отеца в Якимово. Броят им е над 100. Някои живеят с майките си, други са сами. Училището в Якимово ще им дава подготовка за живота и самарянска професия. Отец Иван сам е определил учебната програма. Момичетата ще учат чужди езици, полагане на грижи за болни и възрастни в здравни заведения и у дома, пеене в църковни хорове. Широко ще бъде застъпено и вероучението.ЯкимовоОтец Иван създава колонията за бедни и бездомни в Якимово през 2012 година. Неговата фондация „Свети Николай” започва да изкупува необитаеми къщи. След ремонт ги предоставя на семейства и жени с деца, за които вече няма място в приюта в Нови хан. Досега са изкупени 70 къщи, а в 54 от тях живеят хора. Повечето от новодомците обработват дворните градини, а на желаещите да отглеждат животни отецът купува крави, кози, пилета. Целта на отец Иван е хората сами да се научат да се грижат за себе си и за прехраната си. Тези, които имат деца, трябва редовно да ги пращат на училище. Благодарение на тези деца училището в селото вече има пълни паралелки, а от две години е прераснало в средно.

В края на миналата година видинският митрополит Дометиан ръкоположи в чин архимандрит благодетеля отец Иван и го прие в своята епархия. От началото на тази година той служи в храмовете в Якимово, които са три и все по-често прекарва времето си в селото. Другата му голяма цел е да изгради православен манастир, в който да служи и да помага на нуждаещите се./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук