Откриха гена, предизвикващ побеляване на косата

0
1011

Британски учени са постигнали пробив, който може да спести на бъдещите поколения един от визуалните признаци на остаряването. Изследователи от Лондонския университетски колеж са открили гена, причиняващ побеляване на косите, пише The Telegraph. Екипът е уверен, че е възможно да се създадат лекарства или козметични продукти, които да изключват този ген.

Белите коси са резултат от изчерпването на меланина – група от пигментни вещества, които придават цвят на косата, кожата и очите. Въпреки модните тенденции, които популяризират „посребрелите“ коси, те продължават да се възприемат като тревожен знак на остаряването. Британците харчат 3 милиона лири годишно за бои за коса.

Знаеше се, че генът IRF4 изпълнява важна роля за цвета на косата, но сега за пръв път учените са намерили връзката му с побеляването. Екипът е анализирал данни за хора с различни генетични характеристики, което не е правено в такъв мащаб преди. Изследвана е ДНК от 6600 доброволци от Бразилия, Колумбия, Чили, Мексико и Перу. Групата е включвала хора със смесен европейски произход, местни американци и хора с африканско генетично наследство. Визуалните черти на участниците са сравнени с резултатите от генетичния анализ, за да се идентифицират гените, на които се дължат разликите. Откритията имат потенциални приложения не само в козметиката, но и в съдебната медицина.

„Предотвратяването на побеляването на косата е възможно и дори връщането на процеса назад не е невъзможно. След като научим повече за процеса на пигментация и всички свързани с него гени би трябвало лесно да намерим протеин или ензим, за да го регулираме,“ казва водещият автор на научната публикация д-р Каустуб Адхикари.

Изследователите са открили още няколко гена, които имат връзка с външния вид. Генът EDAR се свързва с растежа на гъста брада, докато гъстотата на веждите се определя от FOXL2. Вариация на PAX3 стои зад сключените вежди, а PRSS53 влияе на къдравостта на косата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук