Отложиха делото на Василев

0
1350

Делото за екстрадицията на фалиралия банкер Цветан Василев бе отложено за 11:30 часа сръбско време на 16ти март. Това стана ясно преди минути в Белград. Причината за отсъствието на Василев е влошено здравословно състояние, предаде репортер на „Стандарт“. Тъй като делото е секретно, засега не може да се каже какво е конкретното състояние на банкера.

Делото за екстрадицията на банкера бе насрочено за 12,30 часа днес българско време.

Самият Василев не бе забелязан да влиза през централния вход на обвинението. Най-вероятно той е дошъл в сградата скрит в кола, която е влязла през служебен вход. Вътре е и сръбският адвокат Владимир Белянски. Репортер на „Стандарт“ не видя български адвокати.

Както е известно, България иска връщането на банкера у нас заради обвинение в източването на 206 000 000 лева от фалиралата КТБ, а също и за безстопанственост.

Окончателното решение за екстрадицията на Цветан Василев ще бъде взето от министъра на правосъдието на Сърбия.

През март миналата година искането за екстрадиция беше уважено на първа инстанция, но по-късно – отхвърлено от Апелативния съд в Белград.

В началото на този месец главният прокурор Сотир Цацаров сезира две европейски институции заради забавянето на процедура по искането за екстрадиция на банкера. В писмо до Генералния секретариат на Съвета на Европа и до Европейския комитет по проблемите на престъпността Цацаров настоява за спешно разглеждане на казуса.

Двегодишният срок за разследване изтича това лято. Междувременно докладът за проследяване на активите на КТБ в несъстоятелност, изготвен от компанията „Аликс Партнърс“, беше заведен вчера в секретната секция на деловодството на парламента. Със съдържанието му могат да се запознаят всички народни представители, но при условие, че спазят клаузата за конфиденциалност.

Източник: standartnews.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук