Отровна царевица уби стадо от 30 кози

0
1232

Стадо от 30 кози са умрели няколко минути след като яли от захвърлена царевица обработена с пестициди.

Третираната с отровни химически вещества и вече мухлясала житна култура била захвърлена в двора на бившата земеделска кооперация в новопазарското село Енево. Тя убила животните буквално за минути.

Стадото всеки ден минавало по този път, отивайки към пасището. Според стопанинa на козите Марин Марионов, причина за това е безотговорността на фермери, които са изхвърлили отровната царевица. По думите му чувалите са захвърлени още през есента, но от гниенето на зърното, снега и вятъра, част от тях са се разкъсали и опасните зърна са се разпръснали по земята.

Направената ескпертизата доказва, че причина за смъртта на бозайниците е натравянето с третираната с пестициди царевица. Тя парализира нервната система и засяга мозъка. Само една шепа от нея е достатъчна, за да убие животното за по-малко от 10 минути.

Полицаите от Нови пазар са иззели още 10 чувала от мястото.

„В тях намерихме и шишетата, с които зърното е било третирано. Такава безотговорнсот. Когато са хапнали повечето кози са умрели на място. Дpyгите намеpиx натpъшкани в cъcедните xpаcти, а някои беpат дyша и днес в обора“, казва Маринов.

Преките щети за стопанина на стадото са за около 20 хил. лв. Той, както и охранителите на земеделската кооперация, вече са дали показания. В понеделник отново ще бъдат разпитани всички очевидци./24 часа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук