ОТ УПОР! Известен политолог разби референдума на Слави: Едно е да иновираш в шоу, съвсем друго в политиката!

1
1366

„Едно е да иновираш в шоу, друго е да иновираш в политиката. Предлагаме система, която никоя страна с утвърдена демокрация не е направила“, каза политологът проф. Анна Кръстева в сутрешния блок на „България он еър“. Поводът е, че днес омбудсманът Мая Манолова и сценаристите от „Шоуто на Слави“ ще внесат в Народното събрание законопроект за мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Това няма да реши проблемите в страната и посочиха негативите от евентуално въвеждане на мажоритарния вот, бяха категорични политолозите проф. Анна Кръстева и Борислав Виларов. Мажоритарният вот правел силните още по-силни.

Проф. Анна Кръстева обясни, че когато дадена партия спечели 35% от гласовете, то тя получава 50% депутатски места и се дава бонус на победителите. „Това елиминира малките партии, намалява се тяхното влияние. Българските граждани имат представа, че мажоритарната система вкарва някакви ярки личности“, поясни тя.

Политологът Борислав Виларов настоя, че мажоритарната избирателна система не е манна небесна, която ще реши проблемите. Той е на мнение, че по-важна е степента на развитие на обществото и демократичната му култура.

„Очевидно е, че ще спечелят най-голямата лява и най-голямата дясна партия. Най-големия проблем е, че големи групи от българското общество няма да бъдат представени в парламента“, коментира експертът по изборни системи Симеон Белев.

Той добави, че ДПС ще бъде големият победител от въвеждането на мажоритарна система, тъй като ще се възстанови ролята на балансьор. Според Борислав Виларов мажоритарният вот по-скоро би задълбочил проблемите. Той отчете, че имаме нужда от фина нагласа на механизма./ПИК

1 коментар

  1. Име/Фирма Мария Йорданова
    Лице за контакт
    Телефон 0887462133
    Населено място 1000 София
    Офис 1064 София Горубляне
    Запомнете е тази мърлява циганка ,краде от вашите пари ,като поръчва милиони пратки по-интернет и ви набутва с пратките .След това тая наглярка звъни да заплашва .Аз съм длъжна да плащам кефа на някои си .
    Мария Йорданова с телефон 0887462133 София от щата Горубляне

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук