ПАДЕНИЕ НА ДУМИ! Евтим Евтимов Синдикат на служителите в затворите: Един единствен случай на избягал затворник има в Пловдив за последните 20 години и то от болница, а не от корпуса на затвора

0
1992
© Информационна агенция "Дейли Прес" (www.dailypress-bg.com)

Един единствен случай на избягал затворник има в Пловдив за последните 20 години. Това каза Евтим Евтимов, председател на Синдиката на служителите в затворите – Пловдив.

Случаят е от преди 15 – 16 години и касае избягал затворник от болницата, а не от корпуса на затвора. Избягалият не е бил тежък рецидивист. „Такива, които са в затворнически общежития на лек режим и не се връщат от работа, това не е бягство за нас”, каза Евтимов, визирайки случаят от миналата година, когато Тома Ендрев, осъден на 17 години затвор за убийство, извършено през 2003 година, избяга от затвора в Пловдив.

„За нас това не е бягство, защото той е бившият кучкар. Той на ден по два пъти е водил кучетата и си ги е взимал сам”, каза Евтимов.

Излизал си е в отпуска. По думите му затворникът се е бил стреснал от това да не го спрат от работата, тъй като началникът е бил разпоредил да го закарат в приемната да пренощува, за да решат какво да се прави на следващия ден.

„И така му е хрумнало да избяга и го е направил докато колегата го е водил от общежитието към корпуса на затвора”, поясни Евтимов.

По думите му той вече е бил на лек режим и е стоял отвън.

През 2016 година затворът в Пловдив беше ремонтиран за над 15 000 лева. Бяха монтирани бронирани врати срещу куршуми.

Реконструиран беше централният вход. Поставени бяха окачени тавани и LED осветление. Залата за свижданията беше преобразена по западен образец – стъклопакет разделя осъдените от близките им, а разговорите между тях стават по телефон.

Обновени бяха и общи санитарни възли. Всички строителни дейности са извършени от лишени от свобода за по-малко от месец, което е спестило разходи.

Според надзирателите каквито и ремонти да се правят, затворът е на около 100-на години и условията няма да станат по-добри. Освен това, затворът е почти в центъра на жилищния квартал Кючюк Париж, в населено място.

На около 30 – 40 метра от вишките и стените на затвора има жилищни блокове, което е недопустимо и изключва стрелба в случай на бягство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук