Пазарджиклия натрови с газ лекари и пожарникари

0
430

24-годишният мъж рязал с електрожен бутилка с фреон в дома си

Седем души са обгазени тежко от неидентифициран до момента отровен газ в Пазарджик. Инцидентът е станал снощи, когато мъж на 24 години прави опит да разреже с електрожен бутилка с газ, закупена от пункт на метали. В резултат – в тежко състояние изпадат той и неговите родители.

Пристигналите на мястото на инцидента четирима пожарникари също са със симптоми повръщане, гадене и нарушения в зрението.

Пострадали са и шофьор и трима медици от екипа на „Спешна помощ”, изпратен на адреса.

Общо 17 са пострадалите при инцидента. Седем от тях – семейството и пожарникарите – са транспортирани в токсилогичното отделение на пловдивската университетска болница.

Други 6 медици, които се погрижили за докараните в Спешното отделение в МБАЛ-Пазарджик са показали същите симптоми и в момента минават медицински прегледи. „Почти всички са имали общо неразположение, леко гадене. Освен това те са поличили и леко замъгляване на зрението, защото са имали свити зеници, почти точковидни“, каза д-р Дора Шопова, заместник-директор на болницата. „Симтпомите са продължили до сутринта. Сега те са добре, но са изпратени за преглед при токсиколог. Очакваме и резултатите от изследванията, които са им назначени“, допълни тя.

Шопова уточни, че веществото, което е довело до тези симтпоми вероятно е фреон от 80-те години.

Видът на газа, който се е съдържал в бутилката ще бъде установен след експертиза. По всяка вероятност става дума за промишлен газ или газ, който е използван за растителна защита, уточни говорителят на ОД на МВР Мирослав Стоянов

В хода на изясняване на ситуацията е станало ясно, че малката газова бутилка е закупена от от пункт за изкупуване на метални отпадъци в Пазарджик. Тя е била във видимо лошо състояние – подложена от дълго време на влага, имала е ръжда. 24-годишният мъж е решил да я преправи по някакъв начин. Премахнал е винтила на бутилката. От там вероятно е изтекъл някакъв газ, който е обгазил семейството и пожарникарите. Самият инцидент е битов, станал е в къщата на хората“, обясни Стоянов./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук