Пазарджик продължава да бедства

0
1758

Със заповед на кмета на Пазарджик се удължава бедственото положение за територията на общината. Заповедта е издадена след съгласуване с областния управител на Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на общината за Агенция „Дейли Прес“. Това позволява на община Пазарджик да сключи договор с временен оператор за експлоатация на новото депо за неопасни отпадъци и то да работи нормално за осемте общини в областта, които ползват съоръжението.

Бедственото положение е в сила от 17.00 ч. днес до 15 януари. Основание за предприетите действия е възникналата реална опасност вследствие на затваряне на действащото общинско сметище след 31 декември 2017 г. и невъзможността в срок да бъде сключен договор с оператор на новото депо поради обжалване на решението за избор на изпълнител.

Пропмняме, че кметът на община Пазарджик Тодор Попов обяви частично бедствено положение в града на 30 декември м.г. заради проблем с регионалното депо за отпадъци. Това стана на извънредно заседание на Общинския кризисен щаб за защита при бедствия в петък.

Бедственото положение ще продължи седем дни, но може да бъде удължено.

До проблема се стигна след европейска директива, според която всички сметища извън екологичните норми трябва да спрат работа. Гратисният период изтича в края на годината и с новата 2018 г. старите сметища трябва да спрат да приемат отпадъци.

Така общините в Пазарджик трябва да извозват боклука към регионалното депо, което обаче няма оператор, тъй като в момента има процедура по обжалване на избора му.

Обявяването на бедствено положение позволява на кметовете да сключват директен договор с фирма, която да стане временен оператор на депото.

Проблемът не стои само за община Пазарджик – 113 депа за битови отпадъци в страната трябва да бъдат затворени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук