Палавите целувки на политиците

0
3159

Целувките между влюбени са безплатни, но в политиката те се плащат в конвертируема валута и човешки съдби. Легенди се разказват как ухажването с подаръци и мляскането уста в уста между Тодор Живков и вожда на СССР Леонид  Брежнев е осигурило на страната ни евтин руски нефт и газ за милиарди долари. Всъщност такива фамилиарности между мъже днес са запазена марка само на неаполитанската мафия Камора. И за някои от по-левите еврочиновници.

Напоследък обаче у нас стана политически модно да ласкаеш дори опонента си, и то не само на празника на Св. Валентин. Май отдавна мина времето, когато политическата вражда беше искрена като например тази между Жан Виденов и покойния вече Андрей Луканов, които дори не си правеха труда да се крият, че не могат да се дишат. А днес всички се обичат, верни на девиза „Прави любов, а не война“, защото няма вечни врагове, има временни интереси.

Земляци

Въпреки че са от различни политически лагери, бившият вътрешен министър Румен Петков намляска по плевенска линия съгражданката си Цецка Цачева.

Целувката на Юда

Коалиционната любов между БСП и ДСП  винаги е бурна и кратка, а столетницата дежурно е в ролята на прелъстена и изоставена мома. Това се случи и след тази уж историческа целувка на Орлов мост между екслидерите на двете формации Сергей Станишев и Лютви Местан в знак на прошка и помирение за възродителния процес.

Прошки

Гореща целувка си теглиха през 2014 г. остриетата на ГЕРБ и БСП Цецка Цачева и Мая Манолова. Двете заровиха томахавките, а поводът бе рожденият ден на кюстендилската депутатка.

Их либе дих!

Премиерът не пести любезности, щом срещне канцлера на Германия Ангела Меркел или някой друг еврофактор като председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер. Изглежда Борисов е научил най-важния урок на Тато – „запушвай с уста тая дупка, откъдето духа най-силният политически ветър“.

Пет нюанса тъмносиньо

Легендарната певица Богдана Карадочева е сред най-заклетите тъмносини симпатизанти на ДСБ и Иван Костов. На миналите местни избори обаче тя му изневери, обявявайки публично, че ще гласува за Йорданка Фандъкова, а не за Вили Лилков.

Лъвов мост

Страстите на Лъвов мост се оказаха заразни и за президента на ЕНП Жозеф Дол. През есента на 2014 г., докато седеше на пейка край новото кръгово кръстовище, Дол положи небрежно ръка върху крака на Йорданка Фандъкова.

Букет за ЧРД

Премиерът Бойко Борисов неведнъж е казвал, че се възхищава от политическите ходове на основателя на ДСП Ахмед Доган. Това доказва и тази прегръдка между двамата политици, а поводът е рожден ден на Сокола.

Цуни-гуни ​

Президентът Росен Плевнелиев, нагизден с трендафили, забрави за протокола и се окъпа в народната любов като фолкпевица на мегдан. Сякаш за това президентско селфи са безсмъртните думи на поета Радой Ралин – „Гърди си с рози накичи, насраното да не личи.“

Крепка дружба ​

Любовта между лидерите на СССР и НРБългария Тодор Живков и Леонид Брежнев датира още от 1964 г. От дружбата Тато извлича по-големи ползи, но винаги гледа съветския вожд в очите, целува го право в устата и го прави първия и единствен в света, удостоен три пъти със званието „Герой на Народна република България“.

Източник: http://retro.bg/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук