Партиите лапат над 50 млн. лв. от задължителното гласуване

0
1366

Активните избиратели ще нараснат с близо 1 млн. души – всеки глас е равен на 11 лв.

Над 50 млн. лв. ще приберат големите партии у нас след приетите окончателно промени в Изборния кодекс, предвиждащи задължително гласуване. Парите ще дойдат от държавната субсидия на всяка формация, завоювала над 1% на парламентарен вот. Крупната сума ще бъде добавена към близо 150-те милиона лева, които партийните централи и сега си разделят за четиригодишния мандат на Народното събрание.

Причина за чувствителното увеличение в държавното финансиране на партиите е, че при задължително гласуване се очаква към традиционните около 3.5 млн. избиратели да се присъединят още между 500 хил. и 1 млн. души, които обикновено не участват във вота. Именно техните гласове ще бъдат разпределени между големите формации и ще бъдат трансформирани в държавна субсидия. Според сега действащия Закон за политическите партии всеки глас е равен на 11 лв. субсидия, като право на нея имат всички формации, постигнали 1% на парламентарни избори.

Макар депутатите да се заеха дейно с поредното бродиране на Изборния кодекс, то предложение за намаляване на субсидиите с преработка на Закона за политическите партии няма.

Колко прибират партиите в момента?

Годишната държавна субсидия на 9-те партии, преминали 1% на парламентарните избори през октомври 2014 г., е близо 36 млн. лв. Това означава, че ако 43-тото Народно събрание изкара пълния си четиригодишен мандат, формациите ще се облажат с общо почти 144 млн. лв., а парите идват от държавния бюджет или иначе казано – от данъкоплатците.

Партията с най-много депутати – ГЕРБ, е и най-облагодетелстваната от държавното финансиране. С малко над 1.1 млн. гласа на изборите, тя получава по 12 млн. лв. годишно или 48 млн. лв. в рамките на мандата на 43-тото НС. Субсидиите на БСП и ДПС са почти равни – над 5 млн. лв. годишно или общо по около 22 млн. лв. за четирите години.

По над 10 млн. лв. в рамките на мандата ще приберат още Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Право на субсидия освен тях имат още 5 формации. Разпадналата се коалиция „България без цензура” получава над 2 млн. лв. или 8.5 млн. лв. за четири години. Между 6 и 7 млн. лв. за мандата на новото Народно събрание ще получат съответно  от АБВ и „Атака”.

Непредставените в парламента “Движение 21” и “Глас Народен” също имат право на субсидия. С по около 40 000 гласа двете формации лапат по около 1.7 млн. лв. за четирите години на новия парламент./bultimes

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук