Патентоваха новите български домати „Розово сърце“

0
1109

Близо 10 г. е продължило селектирането на сорта

Новият български сорт домати вече е патентован в Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. „Розово сърце“ се отглежда лесно и дава рекордни добиви, обяснява изобретателката на сорта доц. Даниела Ганева, пише сайтът novini.london.

Близо 10 г. й е отнело селектирането на новите домати, но резултатите са впечатляващи. В сравнение със старите подобни сортове като „Биволско сърце“, този е по-издръжлив на транспортиране, лесно се отглежда както в оранжерии, така и на открито, не е капризен на почви. Новият сорт е представен на изложението „Иновации и технологии“ и вече е пуснат в семепроизводство, а скоро излиза и на пазара.

При полски условия добивите са между 4800-6500 кг от декар. А при оранжерийно производство достигат до 9 тона. Сортът е средноранен. Вегетационният му период – от поникване до узряване, е 105-108 дни. Узрелите домати са интензивно розови, сърцевидни, много едри. Средно един плод тежи между 300 и 550 грама. Друг плюс е, че „Розово сърце“ няма целулозни нишки като вносните, което го прави много вкусен./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук