Патриарх Неофит: Днес градим духовната си и политическа независимост

0
1150

– Всеки българин и родолюбец добре знае онези паметни дати в историята ни

Всеки българин и родолюбец добре знае онези паметни дати, чието ежегодно отбелязване отново и отново ни припомня за възраждането на българския дух и положеното след дългите столетия на духовна и политическа зависимост ново начало на нашата духовност и държавност. Това каза в своето слово за празника патриарх Неофит, който оглави заупокойна молитва за отдалите живота си за нашето освобождение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

„Със свои сили и с безкористната жертвена помощ на братските православни воини, за по-малко от десетилетие народът ни успя да си възвърне всичко онова, което бе загубил в края на злощастното четиринадесето столетие – своята църковна независимост, политическа свобода и суверенитет. Въздигнати бяха онези два стабилни фундамента, върху които в далечните столетия нашите предци бяха градили настоящето и бъдещето на своя народ – неговата духовна опора – Църквата – и неговата политическа независимост – Държавата. Беше поставено началото на нова свободна епоха в нашето духовно, културно и политическо развитие”, каза патриархът.

По думите му този период продължава и днес и продължава да бъде белязан от дни и години не само на възход и подем, но и на тежки изпитания – на провалени надежди и горчиви разочарования. „И все пак, независимо от обстоятелствата и от всички препятствия по своя път, народът ни и днес уверено гради духовната си и политическа независимост”, каза още патриарх Неофит./БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук