Петима зрелостници се дипломираха в бобовдолския затвор

0
1134

За пръв път, откакто е открито преди 3 години, училището към затвора в Бобов дол ще има и ще „изпраща“ випуск абитуриенти, които ще завършат 12-и клас, казаха от преподавателския екип. Ясно е, че зрелостниците ще завършат успешно – досега няма повтаряли класовете.

Не се знае обаче дали ще имат абитуриентска вечер или изобщо ще се прави някакво тържество по този повод.

Очаква се за новата учебна година на 15 септември в затворническото школо да се запишат общо 110 изтърпяващи присъда мъже. Броят им може да се увеличи или да се намали – задължителното условие да ги запишат е да представи  оригиналният диплом за завършено образование в цивилната просветна система.

Това се прави, за да няма измами – два дни в училище се броят за 3 дена излежана присъда. Затова има опити някои завършили средно образование да се записват в някой от класовете, казват информирани.  Неофициално се коментира, че около 30% от осъдените в бобовдолската тюрма са неграмотни.

За новата учебна година ще бъдат разкрити и две паралелки за професионално обучение за седмокласници. В тях лишените от свобода ще се обучават за монтажник по ВиК мрежи и за помощник в строителството. От ръководството търсят  строителен инженер, който да преподава в новите паралелки.. Обявено е и свободно място за учител по математика и физика, защото титулярът се пенсионирал./кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук