Петима нови генерали за Гергьовден обеща военният министър

0
13177
Източник: БНТ

Двама генерали да бъдат повишени в звание и да бъдат произведени петима нови генерали. Това се предвижда за предстоящия 6 май – Деня на храбростта и на Българската армия. Да дадем възможност на по-младия кадър да получат и званието, и постовете, които им се полагат, заяви в студиото на БНТ военният министър Красимир Каракачанов.

Шест са офертите за закупуване на нов тип изтребител. Въпросът е да има възможности за избор, заяви министърът по отношение модернизацията на Военновъздушните ни сили. Той уточни, че България разполага с 1,5 млрд. лева за проектите за модернизация на военната ни техника. В рамките на тези пари трябва да е и първата доставка.

По време на миналия конкурс за добиване на нов беше направено искане Португалия и САЩ за осем Ф-16, сега и за нови изтребители.

Каракачанов обясни, че ще има запитване и до Боинг, които произвеждат новите Ф-18, каквито няма на Балканите. След полета на президента Румен Радев във Франция се обмисля да поканим за участие в конкурса и Рафал и консорциума Юрофайтер стария от Италия, новия от Германия. Предишното ръководство не е допуснало Израел, която има модернизирани Ф-16 с гаранция 30 г., каза военният министър.

Той бе категоричен, че трябва да продължим да се грижим за наличната си авиация и да се поддържа годността на изтребителите ни МиГ-29 до 2030 г.

Въпросът за поддръжката на военнотранспортните самолети Спартан е решен след дълги разговори, стана ясно от думите на Каракачанов.

Удължаването на ресурса на РСК МиГ е за 4 г. Ремонтът ще се прави в България, резервните части ще се купуват от консорциума-производител РСК МиГ. Полша има 36 изтребителя МиГ, има и бомбардировач Су-22 и си купува резервните части от Русия. Защо Полша да може, а ние – не, запита реторично Каракачанов.

Той се надява в следващите 7 г. да летят 15 от наличните ни изтребители МиГ. Имаме амбицията да ремонтираме и наличните щурмови самолети Су-25. От тази модификация летят четири, но има още два пъти по толкова, заяви Каракачанов.

Относно идеята да бъдат закупени нови бронирани машини за сухопътни войски, ще бъдат изпратени предложения за оферти към няколко фирми – две американски, немска, френска, както и до консорциум между германска, финландска и американска фирма. Колкото повече участници има, толкова по-големи са възможностите за избор, каза Каракачанов.

Условието е бронираната машина да бъде сглобявана в България с участие на наши фирми и поддържката на машините д става в България. Имаме възможности във военните заводи на ТЕРЕМ, каза Каракачанов.

Модернизацията на военноморските ни сили изостава, стана ясно от думите на Каракачанов. За 28 г. във флота постъпиха 3 стари белгийски фрегати, които си заслужава да бъдат ремонтирани и модернизирани. Проектът за корабите се модернизира на база на опита. Ще бъде внесен малко по-късно в края на месец май, уточни военният министър.

И трите проекта (за модернизация на ВВС, Сухопътни войски и на Военноморските сили) сме ги заложили без ДДС, каза военният министър.

Без значение кой е държавен глава, министърът на отбраната е длъжен да поддържа добър диалог, заяви Каракачанов в отговор на въпрос какви са отношенията между президента Румен Радев и военното министерство.

По време на интервюто Каракачанов в качеството му на лидер на ВМРО, бе запитан и за предоставянето на благодатния огън, донесен от българска църковна делегация на представители на македонската църква. Ние няма какво да делим, каза той и припомни, че наследник на Охридска архиепископия е Българската екзархия, чийто приемник е Българската православна църква.

„Православието винаги е било политика“, заяви Красимир Каракачанов.

„Канонът е хубаво нещо, но в XXI век хората ги интересуват чисто човешкитенеща и Църквата би трябвала да бъде отворена и към социалните проблеми на хората – бедността, наркоманиите. По времето на социализма политиката е била Църквата да се затвори в храмовете“, заяви Каракачанов.

По думите му, докато се биеха двата синода кой е легитимният, те търсеха подкрепа от другите страни и сега трябва да се плати тази подкрепа.

Относно положението на надзирателите и ситуацията в затворите, вицепремиерът по сигурността призна, че много грешки са направени по време на прехода. Представата на българите за един затвор е по-различна от действителността. По закон надзирателите не носят оръжие. Когато един затворник се е сдобил с оръжие и го опре в главата на надзирателя, какво става, попита Каракачанов.

Според него проблемът може да се реши в две стъпки – преразпределение и модернизация. Софийският затвор е претоварен, призна той.

Второ – да се заложи не толкова на жива сила, а на модерни системи. Построяването на нови затвори на нови места са много средства, обясни министърът.

Припомняме, осъдените Владимир Пелов и Радослав Колев избягаха през централния вход на софийския затвор на 3 април. Бягството е станало при предаване на багаж от техни роднини.

В улицата срещу затвора ги е чакала кола.

По-рано правосъдният министър Цецка Цачева призна, че става дума за човешки грешки. Причина е и техническото недоокомплектоване в затвора. Мин. Радев пък информира в НС, че МВР е имало информация за подготвяне на бягството.

Бегълците са много опасни, съобщи МВР.

Зад гърба си Пелов има няколко убийства.

Бягството от затвора предизвика опозицията от БСП да поиска оставката на правосъдния министър Ццека Цачева и вътрешния министър Валентин Радев. Впоследствие и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пожела Цачева да подаде оставка. В това той видя единствен демократичен изход от ситуацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук