Петър Дънов разкрил тайната на Кръстова гора

0
350

Каква е тайната на родния Йерасулим – мистичната Кръстова гора? Откъде идва силата му?

Легендата гласи, че на Кръстова гора е скрита частица от кръста, на който е бил разпънат Исус Христос. Никой не знае къде е точното място на светинята, но вярващите са сигурни, че един ден той ще се покаже.

 На Кръстова гора има голям кръст с не по-малко любопитна история. Според разказите на последователи на Петър Дънов в началото на 30-те години на миналия век Учителя пратил свой последовател – Йордан Стойчев, бай Данчо, да открие местността Кръстова гора в Родопите. Дънов му разказал, че това място е много свързано с освобождението на България от турско царство. Тук, казвал Дънов, живели 300 монаси. Те постоянно се молили и работили за освобождението на България. Турците нападнали манастира им и ги избили до крак.

В разказа си Дънов твърдял, че името Кръстова гора идва от това, че на всяко дърво имало поставен кръст – символ на големите страдания, през които са минали българите под турско робство. Тази местност е свързана с историята на България и там в бъдеще ще се подпише договорът за „Европа без граници“, казвал Дънов.
Бай Данчо открил мястото. Той имал развити сетива и виждал повече от обикновен човек. Бог му казал да вземе и да пусне два бели гълъба и където кацне първият гълъб, там да сложат един голям железен кръст, а където кацне вторият гълъб, там да се построи църква „Света Троица“ и олтар.
По това време в София се разболяла тежко сестрата на царя – княгиня Евдокия. Царят пратил да питат Учителя Дънов как да се излекува княгинята. Учителя казал: „Със самолет да я закарат на Кръстова гора, там да преседи един месец и ще оздравее от епилепсията, която има“. Военният, който трябвало да я заведе, казал на Борис, че и неговият син страда от същата болест. Царят наредил да закарат и него на върха. Княгинята и момчето оздравели. Тогава Дънов казал, че за благодарност двамата трябва да направят кръст, тежък 66 кг, от бронз и мед, и да го занесат и сложат на определеното място за него.
На 1 май 1939 г. на връх Кръстов е донесен 66-килограмов метален кръст, изработен със средства, поделени между цар Борис III и подполковник Величков. В присъствието на цялото село Борово е бетониран на източното възвишение на върха и осветен от свещеник Петър Кошелев. В края на водосвета на менчето със светена вода кацнало бяло гълъбче, което след това литнало към западното възвишение на връх Кръстов.
Бай Данчо посочил гълъба и казал на хората да го последват, защото той ще им покаже къде се намирало старото манастирско аязмо. Гълъбът кацнал на една скала, в долната част на която след разчистването на натрупаните камъни бликнала вода.
Кръстът е откраднат в края на 80-те, началото на 90-те години на миналия век. Рязан е на две места. 7 месеца го нямало, след което свещениците го намерили с бележка. „Ние, които го откраднахме, бяхме трима. Двама от нас умряха, не искам и с мен да се случи същото. Връщам кръста, като се надявам Бог да се смили този позор да не се прехвърли по децата ми“, пишело на листа.

retro.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук