Петър Кънев: В Москва знаят, че реалната власт е в премиера

0
5558

Визитите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов в Москва целяха подобряване на отношенията. Това заяви пред БНР председателят на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, който беше част от делегацията на президента Румен Радев при посещението му в Русия.

Според Кънев срещите и на Борисов, и на Радев в Москва са знакови. За Русия няма значение какъв е диалогът между президента и премиера, обясни депутатът от БСП.

Те много добре знаят, че реалната власт е в министър-председателя и че за пръв път от няколко години имаме президент, който разбира от геополитика и си мери приказките. Това беше намекнато не един път. Руснаците си дават сметка, че преди 10 години с отказа си от „Южен поток“ ги излъгахме. И на двете срещи Медведев и Путин коментираха, че отказът ни от „Южен поток“ им е струвал около 800 млн. долара„, каза Петър Кънев.

Според него България трябва да намери своето място в икономически план.

„Мисля, че по-скоро ще се мине на варианта за отклоняване на част от капацитета на втората турска тръба за прекарване през България. Мисля, че и в ЕС изведнъж си дадоха сметка, защото много добре знаем, че причината България да се откаже от проекта „Южен поток“ е ЕС„, коментира Кънев.

По думите му, в ЕС знаят и че да разчитат само на Ердоган и всичко това, което Русия дава като газ за Западна Европа да зависи от настроението на една деликатна ситуация в съседната ни държава, не е най-добрият вариант.

„Сами си давате сметка, че е пълен абсурд българският министър-председател да отиде на разговори с Путинбез да информира Меркел и Юнкер. Мисля, че не бива да си играем на русофоби и русофили, а трябва да видим къде са българските интереси, защото виждате, че България може да бъде заобиколена„, допълни Петър Кънев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук