Петър Москов няма да подава оставка

0
777

Здравният министър Петър Москов няма да подава оставка, защото ведомството му си свършило перфектно работата с ваксините.

Според него, предложеният от БСП вот на недоверие към кабинета изобщо няма да влезе в пленарна зала, а ако влезе, няма да бъде приет.

Готови сме с изработването на Националната здравна карта, похвали се още Москов.

„Във вторник следващата седмица ще има заседание на Националния съвет за здравната карта, което ще бъде заключително за шестте района в страната. Целта ни е да гарантираме на хората, че има къде да отидат, ако са болни, и има кой да ги лекува, а не да разчитат на болнични заведения, които извършват лечение единствено съобразно икономически интереси“, каза министърът.

Според него, здравната карта създава един вид „персонализация“ в здравеопазването. „Целта е вие, като човек, който внася пари в системата, да валидирате това, че от ваше име касата прави здравоосигурително плащане към болници“, допълни още д-р Москов.

Няма опасност за здравето на децата, свързана с ваксините „Петнаксим“, каза още той. Според него, скандалът с тях се разразил, за да обслужи чисто политически сили и икономически интереси. „Нека разграничим това от събуждане на страхове и негативно въздействие върху майчиния инстинкт. Не може откровена лъжа да бъде тиражирана по този начин“, заяви още здравният министър.

Москов смята, че ако България не бе успяла да се договори с Турция за доставка на „Пентаксим“, нямаше да можем да наваксаме със задължителните имунизации на най-малките. „Процедурите не са маловажни, нито второстепенни, но са ясно регламентирани в закона. Сутринта слушах какви ли не интерпретации на случката с ваксините. Става дума за взаимно дарение – ние даряваме българска ваксина, а турската страна на нас-„Пентаксим“. Имаме 100 000 бройки от нея“, разкри д-р Москов и уточни, че тя не е забранена. „Не може такава откровена лъжа, изречена пред цялото общество, да бъде използвана за разни политически или икономически цели“, категоричен бе той. „Не сме давали допълнително наши ваксини на Турция, тя безвъзмездно ни ги предостави“, поясни още той.

„Еувакс“ – другата ваксина, намесена в скандала, е срещу хепатит“, обясни още здравният министър. „Има фирма, спечелила търга, затова имунизационният календар е гарантиран. Имаме резерви за бежанците и за различни заразни заболявания. Определени социални събития вървят със санитарни кризи. Тази криза не е отминала – няма тенденция за намаляване на бежанския поток. Ще държим „Еувакс“ на склад, при нужда, ако има бедствия в бежански лагери, ще я ползваме“, подчерта д-р Петър Москов.

Заради европейската регулация при ваксините държавите в ЕС са принудени да се справят както намерят за добре

„Заради европейската регулация в сферата на ваксините, много от страните в ЕС са принудени да се справят кой както намери за добре. Ние се оправихме сравнително добре, румънците – зле, а хърватите – още по-малко. Ако ние не бяхме договорили този „Пентаксим“ с турската страна, който всъщност е произведен във Франция и се е използвал допреди няколко години и у нас безпроблемно, ние бяхме изправени пред невъзможността моето, вашето или всички български деца да не бъдат ваксинирани. А това нямаше как да го допуснем, каза д-р Москов и продължи: „Всъщност, нещата са много прости: Ние даряваме на Турция наша ваксина, а турската страна в замяна ни дава 100 000 дози „Пентаксим“. Това е“, разказа накратко здравният министър.

Лекарите от болницата в Силистра се притесняваха от всеки дъжд

Москов допълни, че болницата в Силистра ще получи около 30 000 лв. от фонд „Солидарност“, за да се ремонтира. Парите се дават като безвъзмездна финансова помощ от държавата, за да се възстановят щетите от бедствия през 2014 и 2015 г. Средствата са отпуснати от Европейската комисия по молба на България. Част от тях се отпускат на Министерство на здравеопазването, което ще ги пренасочи към болницата.

“„Солидарността – европейска или човешка, не е в мащаба, а в навременността и в покритието на конкретна нужда в даден момент. Болницата в Силистра е строена в средата на миналия век, на павилионен принцип – съставена е от отделени една от друга сгради. При всеки сериозен дъжд всичко се наводнява“, изтъкна той.

Здравният министър добави, че канализацията, с която болницата е свързана,е много стара – „подменяна е, преди вие и аз да се родим“, каза той. „С парите от фонд „Солидарност“ ще се оправят щетите от дъждовете и ще се предотвратят нови такива“, убеден е министърът. „Болните хора, които имат нужда от лечение, няма да се притесняват, нито пък персонала, че всеки дъжд ще им отнесе легловата база“, заключи Москов.

Вотът на недоверие е политическа игра

„Вотът на недоверие е политическа игра. Нека го правят, щом толкова много искат“, каза д-р Москов. „Аз лично не очаквам, че БСП ще събере необходимите подписи в парламента за тяхното искане и второ – не смятам, че ако това все пак се случи, ще се стигне до нещо по-съществено. Защото има ясни резултати в работата на правителството във всяка една сфера, включително и в здравеопазването“, изтъкна в заключение здравният министър./Kmeta

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук