ПЛАДНЕШКИ ОБИР: Машинките за билети НЕ ВРЪЩАТ РЕСТО! Така билетът може да ви струва 2 лв!

0
1240

Искате ли си стотинката, ако не ви я върнат? В България редовно се случва – „нямаме дребни“, извинително вдига рамене продавачката. И вие… ами, не издребнявате. Дори касова бележка не искате.

Дали ще ви е все едно, ако пуснете четири монети по 50 стотинки в автомата за билети в трамвая и машинката не ви върне рестото. Защо ли? Ами защото не връща. Вече. И дори не пише, че не връща!

Тази сутрин новите скъпи билети в София се оказаха дефицитна стока. И талонът, и единичните свършиха още преди 10 сутринта на куп места.

В повечето автобуси охлаждането все така се осъществяваше по въздушно-капков път – въздушният през отворените прозорци, капковият – от телата на софиянци и столичани в повече.

Всичко си е по старому, само билетът е със 60% по-скъп, не и обслужването. И за капак – автоматите за продажба на билети в трамваи и тролеи не връщат ресто.

Защо? Ами не могат да бъдат пренастроени. Защо не могат да бъдат пренастроени? Ми… (вдигане на рамене).

Системата, която се състои от бордови билетни автомати и устройства, валидиращи електронните карти, струва близо 2.5 милиона евро – средствата са дарени от Кралство Холандия, а поръчката е спечелена от чешката фирма Mikroelektronika.

Близо 500 превозни средства в София са снабдени с билетни автомати. Днес се оказа, че само тези в метрото връщат ресто.

Ако играехме на асоциации, първото нещо, което мнозина биха се сетили за България, е, че (почти) нищо в тази държава не е създадено за удобство на гражданите й. Точно обратното.

Сякаш властта изпитва садо-мазохистични чувства да ни мъчи ежедневно. (Дали не е някакъв тъмен заговор заради дупката в парите за пенсии…)

Като се почне от киселите чиновници, чиято единствена цел е денят да мине в колкото се може по-малко работа, учрежденията със задушните им непроветрени стаи, административните процедури, които могат да ви разболеят, ако нямате пари, нерви и време в излишък, мързеливите дебели полицаи, подкупните катаджии…

За новата цена на билета в София се знае от най-малко 2 месеца, а неофициално управата на столицата го обмисля от още по-рано. И цялото това време не е стигнало, за да подобрят „функционалността“ на билетните автомати, които да връщат ресто. Или поне да залепят по един надпис, че не връща ресто.

Но да не издребняваме.

 

Никола Божков,bnews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук