Пластмасата е сред най-големите проблеми при опазването на околната среда

0
6482

Пластмасата е сред най-големите проблеми при опазването на околната среда. Това заяви в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Той изтъкна, че материалът е решил редица проблеми в исторически план, но той създава други проблеми, с които трябва да се справим сега. Необходим е баланс при решението на проблема, уточни Димов.

Прогнозира се, че между 2025 г. и 2050 г., ако продължават практиката на използване на пластмасови суровини, в световния океан да има повече пластмаса отколкото риба, акцентира Димов и добави, че тази аларма е навременна.

Той разясни, че Комисията по пластмаса предлага поредица от политики, за да бъде решен този проблем. Нужни са целенасочени действия за преодоляване на замърсяването от пластмаса.

Нужда от сериозен анализ с какво ще бъде сменена пластмасата и как това ще засегне икономиката, вижда Нено Димов. Той обясни, че съществуват много засегнати страни и трябва да се търси баланс.

„Всяка индустрия ще защитава своите интереси и затова не случайно казах, че трябва да се намери баланс. От една страна, ако прекратим използването на пластмаса от утре, всъщност много трудно ще стане, да не кажа, че не е възможно, от друга страна, проблемът е налице и трябва да се намери решение на този проблем. Между тези две неща трябва да се търси баланс и скорост“, посочи екоминистърът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук