Плевнелиев произнесе последната си новогодишна реч

0
826
В трудни времена трябва да следваме мечтите си, а не страховете си

В трудни времена трябва да следваме мечтите си, а не страховете си. Нашите мечти са тясно свързани с мечтите на милиарди хора по света за правов ред и законност. Това заяви в традиционното си годишно обръщение за последен път в мандата си президентът Росен Плевнелиев. Вече няма място за отлагане на промените и за половинчати решения нито в българското правосъдие, нито в здравеопазването, образованието или енергетиката, посочи Плевнелиев в Новогодишното си обръщение.

„Живеем в трудно време на геополитически промени и рекорден брой кризи в Европа и по света”, заяви той и добави, че историята ни учи, че траен мир е възможен само чрез сътрудничество и правила, които важат за всички, а различията нека се решават по мирен начин, не със сила.

„Силата на една нация не бива да се измерва с територия и военна мощ, а с културата и образованието на хората, с вярата и вдъхновението на народа. Успехът на държавата се мери с успеха на обикновения човек”, смята президентът.

По думите му, никоя нация не е имунизирана срещу тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация, миграционна вълна. „Само заедно можем да подредим света и да го направим по-добро място за живеене”, категоричен е Плевнелиев.

Според него ни трябват не силни хора, а силни институции. „Демократичните институции, служещи на хората, са символ на успешната държава. Нашата демокрация не е перфектна, тя невинаги функционира добре. Но именно демокрацията ни прави силни, свободни, хуманни”, каза той.

„Силата на българите е в здравите ни корени, в нашата духовност и ценности, в толерантността и уважението към различния. Да знаем, че имаме и идеал, и цел, и посока “за чиста и свята република и да бъдем равни на другите европейски народи”. Да се интегрираме с модерна, демократична Европа, но и да помним завета на предците ни. Да изпълним Националната програма „България 2020“, а скоро да изработим и се обединим около план за развитие на България до 2030 г.”, посочи президентът. Според него голямата отговорност пред днешните политици е да отговорят на нетърпението с решителност, на недоверието с честност, на задкулисието с морал. „Време е политиците да изпълнят със съдържание думата „реформа“, добави още Плевнелиев./Блиц

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук