Пловдив пред грипна епидемия

0
906

Отчита се двойно повишаване на заболеваемостта в Пловдив, възможно е да се стигне до грипна епидемия, съобщи д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, цитиран от Трафикнюз. По думите му, има опасност от широко разпространение на вируси, предвид топлото време.

„От ден на ден с повишава заболеваемостта, идват все повече пациенти. Основните оплаквания са рязко вдигане на температура, силно главоболие и отпадналост. Това са типични грипни симптоми”, заяви още специалистът пред радио Фокус. Д-р Калайджиев коментира и случая с 3-годишното дете, което е починало от грип в старозагорска болница. „Този смъртен случай, за съжаление, е по-скоро от настъпило усложнение във връзка с грипа. При повечето случай, при добър имунитет, симптомите отминават за 3 дни, а на четвъртия ден почти всичко е отшумяло. Това, че протича при главоболие означава, че засяга нервната система. Най-вероятно при детенцето е имало нещо допълнително”, посочи лекарят.

По думите на председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, епидемиологичната обстановка в града в момента е много по-тревожна отколкото преди седмица или две. „Все още заболяванията не са чак толкова масово както при епидемия. Но все пак нараства броят на болните от грип и не е изключено да се стигне до грипна епидемия”, добави д-р Александър Калайджиев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук