Подарък от СССР може да спаси лидерите на ДАЕШ от въздушен удар

0
671

Една от най-големите язовирни стени в Сирия е заета от терористите от ДАЕШ („Ислямска държава“). Както съобщава The Wall Street Journal, в зданието до язовира „Табка“ се намират ръководителите на организацията, а също така и ценните пленници.Екстремистите разчитат, че САЩ няма да се реши да нанесе удар по това място, защото иначе ще предизвика наводнение.

Професорът от  Политехническия университет на  Вирджиния Ариел Ахрам подчерта, че разрушаването на язовирната стена ще наводни значителна територия от Ирак, а освен това ще лиши от вода цялата източна част на Сирия.

„Това ще доведе до екологична катастрофа в Ирак и хуманитарна в Сирия“, подчерта ученият.

Язовирът е разположен близо до град Рака, който се явява неофициалната столица на ДАЕШ. Заради ограничаването на потока на река Ефрат се образува голямо водохранилище, което е най-големият воден резервоар в Сирия.

Според данните на активистката група Sound and Picture, терористите са поставили около язовирните стени контролно-пропускателни пунктове със засилена охрана.

„Те държат там пленниците, които са им най-ценни“, отбеляза събеседникът на вестника. Той добавя, че на язовира се намират хора, които терористите искат да скрият от САЩ.

Язовирните стени на Табка достигат 60 метра височина 4,5 км дължина и е най-големият в Сирия. Строителството на язовира е довело до създаването на езерото Асад – най-голямото водохранилище в страната. Язовирните стени са били построени в периода между 1968 и 1973 година с помощта на Съветския съюз.

Превод и редакция: БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук