Подробности за US операцията: Лидерът на Ислямска държава се е самовзривил

0
51

Лидерът на „Ислямска държава“ се е самовзривил по време на американска операция в Сирия тази нощ, при което са загинали и негови роднини и неговите деца, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен представител на Белия дом.

В началото на операцията, обектът, който беше взет от нас на прицел като терористична цел, взриви бомба, при което той загина заедно с членове на собственото си семейство, включително жени и деца„, каза цитираният източник.

Лидерът на групировката „Ислямска държава“ (ИД) е бил ликвидиран от американски специални части в Сирия тази нощ, обяви малко по-рано президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

„Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжени сили, ние елиминирахме от бойното поле Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши – лидера на ИД“, заяви пък Байдън. Той уточни, че всички американски командоси, участвали в операцията, са се върнали невредими.

Преди няколко часа Пентагонът съобщи за успешна голяма антитерористична операция в Северозападна Сирия. Сирийски източници, пък, казаха, че при операцията са били убити 13 души, сред които шест деца и четири жени.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека американските военни кацнали с хеликоптер близо до лагер за бежанци в Атме, в сирийската провинция Идлиб, след което започнали сблъсъци. Загинали са 13 души, включително четири жени и три деца, съобщи неправителствената организация, но без да съобщава други подробности за жертвите.

Курайши оглави ИД след гибелта на своя предшественик Абу Бакр ал Багдади през 2019 г. Багдади загина при аналогични обстоятелства – той се самовзриви при операция на американските въоръжени сили също в Идлиб.

Северозападната сирийска провинция и прилежащи райони са последният голям бунтовнически бастион в страната, след като режимът на президента Башар ал Асад си върна контрола върху повечето територии, които бе загубил след избухването на гражданската война през 2011 г. Доминиращата сила в Идлиб са джихадистки групировки.

Малко се знае за личността на Курайши. Подобно на Багдади, той също е иракчанин, който е бил в американски плен. Смята се, че Курайши е участвал в избиването от ИД на представители на малцинството язиди в Ирак и Сирия – масови убийства, които бяха определени в доклад на ООН като геноцид.

Според кореспонденти на АФП американската специална операция е била насочена срещу двуетажна сграда в зона, заобиколена от дървета. Част от сградата е била унищожена. Оцелели обитатели на сградата съобщиха, че са чули звук от хеликоптери, последван от взривове.

В аудиозапис, за който се смята, че е направен от силите на САЩ, лице, говорещо на арабски, призовава жените и децата да напуснат къщите в района.

Абу Ахмад, собственик на сградата, съобщи пред АФП, че Курайши е живял там 11 месеца. „Не видях нищо подозрително. Идваше да ме види само, за да плати наема. Живееше с трите си деца и съпругата си. Сестра й, вдовица, и нейната дъщеря, живееха на горния етаж“.

Според експерти, пренаселените лагери за бежанци в района на Атме служат за бази на джихадистки лидери, които се крият там. Голяма част от провинция Идлиб, както и части от съседните провинции, са под контрола на Хаят Тахрир аш Шам, бившия сирийски клон на Ал Каида. В провинцията действат и други джихадистки организации. Тези групи вече бяха обект на въздушни удари от сирийския режим, руските му съюзници и от международната антиджихадистка коалиция, водена от САЩ. Операциите с десант от хеликоптери обаче са рядкост в Сирия.

Операцията беше проведена дни след края на нападение на ИД срещу контролиран от Сирийските демократични сили затвор в района на Хасака. Това беше най-голямата офанзива на джихадистката група след поражението й в Сирия. По данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека при нападението срещу затвора са загинали над 370 души.
Въпреки загубата на териториите си в Сирия и съседен Ирак, ИД продължава да извършва нападения чрез „спящи клетки“, отбелязва АФП.

Не е ясно дали смъртта на Курайши ще спре устрема на ИД, която започна да извършва по-дръзки нападения след години на по-ограничени действия, отбелязва Асошиейтед прес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук