Политическият скандал около сделката за ЧЕЗ е на път да я провали

0
12925
© Информационна агенция "Дейли Прес"

Скандалът около сделката с „Инерком“ за придобиването на българските активи на ЧЕЗ изглежда ще провали сключването ѝ, като банките оттеглят ангажимента си към осигуряване на финансиране, пише сайтът „Медиапул“.

Запознати източници са потвърдили пред изданието, че до сделка едва ли ще се стигне, след като премиерът Бойко Борисов я определи като заговор за сваляне на правителството и поиска намеса на всички регулатори и спецслужбите.

Същевременно в интервю за „24 часа“ заместник председателя на ГЕРБ и лидер на групата на партията в парламента Цветан Цветанов заяви, че „сделката с ЧЕЗ няма да бъде финализирана, преди да се изясни произходът на парите“. В момента проверки са започнати или предстои да бъдат направени от Националната агенция по приходите, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране и Държавната агенция „Национална сигурност.

„Ако се окаже, че има пране на пари или други притеснителни констатации, няма да има сделка“, казва той и призовава да се изчакат проверките. По-рано днес вицепремиерът Валери Симеонов („Обединени патриоти“/НФСБ) заяви, че електроразпределителното дружество не трябва да отива при хора, „които нямат хабер от инвестиции и управление“.

В сряда „Дейли Прес“ съобщи, че общият финансов ресурс, ангажиран в сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, е 512 млн. евро.

Изданието се позовава на секретния документ за финансирането на „Инерком“ в сделката, който министър-председателят Борисов твърди, че е получил от чешкия премиер Андрей Бабиш. Според документа собствените средства на „Инерком“ са 20 млн. eвро, 5 млн. евро от които са внесената вече гаранция за участие в процедурата. Намерения за отпускането на кредити са декларирани от Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка (съответно от 180 млн. евро и 80 млн. евро). Посочено е и че Българската банка за развитие е изразила писмено готовност за рефинансиране на съществуващия заем на ЧЕЗ от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер на 65 млн. евро.

Наред с това според документа „Инерком“ ще разчита и на търговско финансиране от две офшорни компании – Score Trade и Global Victory Trust, които могат да осигурят общо около 167 млн. евро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук