Полицията прикривала сексуалните насилници от Кьолн

0
825

Властите искат да потулят случая, за да не се стигне до ескалация на напрежението, твърдят германските медии

 

„Изведнъж се ока­зах заобиколена от десетима мъ­же, които ме гледаха с на­стървени   погледи.   Почув­ствах се като в едни от онези филми за зомбита.”

Разказът е на младата жи­телка на Кьолн Мариане и е относно ужасяващото преживяване, което младата же­на е имала в новогодишната нощ. Медиите в Германия преливат през последните дни от подобни шокиращи разкази на потърпевши: „Бях с жена си и 15-годишната си дъщеря. Изведнъж бяхме за­обиколени от поне десет мла­ди непознати мъже. Те ме от­делиха от жена ми и дъщеря ми и започнаха да ги опипват. Не можах да сторя нищо да им попреча, а нямаше и полицай, който да ми помогне”, разказва млад мъж в Кьолн.h

По дан­ни на полиция и медии над 1000 жени в града са били на­паднати по подобен начин или са били ограбени в нощта около Нова година. Има дан­ни и за едно изнасилване. Гер­мания е в потрес от разказите на потърпевшите, които раз­казват за нечуваната наглост на нападателите, които са за­лели квартала около Кьолнската катедрала в нощта сре­щу първи януари. Седмица след злополучната нощ цяла­та страна е настръхнала сре­щу извършителите. Първият въпрос, който беше на устата на всички журналисти след разкритията, бе дали бежан­ци от Северна Африка и Азия са извършителите на престъ­пленията.

Другата основна тема, коя­то вълнува германците след случилото се в Кьолн, е какво прави полицията, за да наме­ри виновниците. Основател­на критика заля местните ме­дии относно реакцията на властите по повод на инци­дентите. Според журнали­стите полицията в града се е опитала да прикрие случилото се. германците се съмняват, че така властите искат да избегнат въпросите кой е извършил нападенията.кьолн-протести

„Какво и кого се опитва да опази полицията? Не трябва ли да пази гражданите? Имаме право да знаем, ако нападателите са бежанци” – написа в профила си във Фейсбук немски журналист. Този район на Кьолн всъщност от години е известен с престъпността си: в него са разпространени напа­денията срещу туристи и джепчийството. Никога оба­че нещата не са ескалирали в такъв мащаб. Разказите на очевидците пред медиите хвърлят малко повече светлина и по въпроса кои са извършителите. Според повечето свидетели те изглеждали като млади мъ­же от арабски или северноафрикански произход.

Властите побързаха да при­зоват обществеността да не си вади изводи прибързано и да не свързва нападенията с бе­жанската вълна от 2015 г. Кьолнската полиция призна, че не е очаквала подобно раз­витие в нощта на Нова година и че 70-те полицаи в района не са били способни да защитят гражданите. Подобна беше и критиката на вътрешния ми­нистър на Германия Томас де Мазиер, който обяви, че поли­цията е трябвало да предотврати случилото се, а не да изчаква нападнатите жени да ги потърсят с оплакванията си. Критиката за местната полиция изглежда е съвсем ос­нователна, при положение че почти седмица след инциден­тите няма нито един аресту­ван заподозрян въпреки сви­детелства за над стотина учас­тници в организираните напа­дения.

Антиимигрантски на­строените кръгове в страната побързаха да обвинят власти­те, че всъщност за пореден път защитават интереса на пришълци вместо на местни­те граждани на страната.кьолн

„Има ли в Германия неглас­но табу относно разкриване на произхода на нападателите от Нова година?”, пита в мате­риала си по въпроса онлайн изданието си Би Би Си. Според материала на английската ме­дия властите искат да избягнат ново напрежение срещу бе­жанците и затова не споделят никаква информация по тема­та. Подобна позиция прозира и от изказванията на вътрешния министър Де Мазиер, който призова да не се правят при­бързани заключения.

„И въпреки това, ако зад деянията стоят северноафриканци, каквито данни има, не трябва това да остава тайна и те трябва да си понесат послед­ствията”, заяви той пред ме­диите, след като бе разкрити­кувай, че прикрива нападате­лите.

Още по-сериозни критики отнесе кметицата на Кьолн, която призова в бъдеще жени­те – жители на града, да се опи­тват „да се държат поне на една ръка разстояние от непознати”.

Социалните медии веднага изригнаха срещу това изказ­ване, като обвиниха кмети­цата, че се опитва да превър­не жертвите във виновници. В града имаше и голям про­тест, при който над 500 чове­ка се обявиха срещу насилие­то и беззаконието. „Г-жо Меркел, къде сте”, беше един от най-честите лозунги, които се четяха сред плака­тите на протестиращите – предимно жени. Самата Меркел заяви, че е „потресе­на от случилото се” и че е наредила виновниците да бъ­дат разкрити възможно най-скоро. Дали обаче след то­плото посрещане на над ми­лион бежанци през миналата година германският канцлер би наистина искал да се раз­крие кои са виновниците за шокиращите със своята на­глост деяния.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук