петък, май 17, 2024
Google search engine
дом Темата Поне 80 000 няма да могат да гласуват, възмутени българите в чужбина

Поне 80 000 няма да могат да гласуват, възмутени българите в чужбина

0
1208

Българите в чужбина излизат с призив към президента Росен Плевнелиев да върне за ново обсъждане приетите промени в Изборния кодекс от последната седмица.
В обръщението си настояват и народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина и да изпълнят поетия ангажимент към избирателите си зад граница.

„Обръщаме се и към г-н Бойко Борисов да спази поетите обещания към българските граждани зад граница и да съдейства за приемане на препоръките на Парламентарната комисия по правни въпроси за учредяване на МИР „Чужбина“ и въвеждане на електронното гласуване след задължителните и внимателно проведени тестове и експериментални пускове през 2019 г.“, се казва в декларацията.

В текста се посочва, че промените в Избирателния кодекс противоречат не само на здравия разум, но и на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие, а не да го превръща в неизпълним дълг.

Припомняме, вчера в Лондон и Брюксел българи, които живеят и работят в чужбина подеха организация на протест срещу приетите промени. Флашмоб под мотото „Искам да гласувам! Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс” бяха организирани в двата града.

Българите в чужбина организират и интернет подписка в подкрепа на исканията си. Само за няколко часа петицията събра 2425 подписа.

В декларацията се заявява: Ние, българи, живеещи в чужбина, научихме с огромна изненада и разочарование за решението на Народното събрание да одобри на второ четене поправки в Изборния кодекс, които:

  • не допускат създаването на дълго обещавания и приетия с широки граждански консултации от Парламентарната комисия по правни въпроси МИР „Чужбина“
  • отменят досега съществувалата възможност за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на Република България (чл. 14 от Изборния кодекс).
  • предлагат – като заместител на отказаните ни физически секции на удобни за диаспората места – ускорен старт на „експериментално“ електронно гласуване за Президентски избори 2016

Особено огорчение предизвиква решението на НС да върне времето назад и да отмени възможността за гласуване извън дипломатически представителства.

Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако настоящият закон остане в сила – т.е. 42 % от българите, упражнили правото си на глас зад граница на миналите избори, ще бъдат възпрепятствани да го сторят някога отново.

Това е значим отлив за избирателната активност в България – за сравнение, разликата в резултатите между партиите БСП и ДПС бе 18 000 души./нюз

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук