Порожанов подкрепя зърнопроизводителите да излязат от проектозакона за горивата

На извънредна среща проведена в Арбанаси, министърът на земеделието аргументира позицията си в подкрепа на исканията и призова земеделските производители да не протестират

0
3982

Румен Порожанов подкрепя искането на зърнопроизводителите да бъдат изключени от проектозакона за търговията с горива, който предвижда по-строги правила за бизнеса на бензиностанциите, съобщава БНР.

На извънредна среща проведена в Арбанаси, министърът на земеделието аргументира позицията си в подкрепа на исканията и призова земеделските производители да не протестират на 3 април.

„Не виждам смисъл земеделците да бъдат третирани по начин на регистрация, по обвързване с нивомери и допълнителни разходи. На този етап техен протест би бил малко пресилен, защото има виждане за решаване на въпроса. Самият законопроект тепърва предстои да бъде внесен на първо четене,“ коментира Порожанов.

По-рано зърнопроизводителите заявиха, че с протеста с трактори по пътищата искат да покажат на държавата какво би станало, ако трябва да зареждат от обикновените бензиностанции.

„Тези условия са неизпълними. Земеделските производители не са търговци на горива, както сме определени в този закон“, обяви председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

„Не сме склонни на компромис, защото не можем да изпълним условията на тази свръхрегулация“, обясни той.

„Трябва да изкараме всяка една техника, която се намира на 30, 40, 50 километра, да я докараме на една бензиностанция, която е регистрирана. Това нещо ще доведе до страшен хаос в движение по пътищата“, коментира Георги Георгиев от Попово.

Зърнопроизводителите заявиха, че за да изпълнят изискванията за собствени бензиностанции, ще трябва да инвестират между 50 и 60 хиляди лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук